Vrijedna ostavština

‘Navik on živi ki zgine pošteno’: Otvorena izložba posvećena Frankopanima

Karolina Krikšić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Izložba u Guvernerovoj palači prvi put na jednom mjestu predstavlja najvrednije predmete iz ostavštine velikaške obitelji



RIJEKA O Frankopanima obično ne promišljamo samostalno, nego zajedno s obitelji Zrinski, mislimo da o njima dosta znamo, a zapravo ne znamo onoliko koliko bismo trebali znati budući da su nam ostavili čitavo bogatstvo koje se odnosi na jezik, pismo (glagoljicu), publikacije, gradove…, istaknula je sinoć prilikom otvaranja izložbe »Frankopani 1118.-1671. – Navik on živi ki zgine pošteno«, autorica Margita Cvijetinović. Izložba je otvorena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, u sklopu manifestacije »Frankopani 900«, zapravo projekta »Kulturna ruta Putovima Frankopana« i zapravo je tek najava nizu događanja kojima će do kraja ove godine biti obilježeno 900 godina od prvog spomena Knezova Krčkih, odnosno Frankopana.


Dakako, cilj je svih manifestacija osvijestiti širu javnost o vrijednosti i važnosti frankopanske baštine, a veliki korak u tom smjeru, predstavlja upravo sinoć otvorena izložba. Naime, upravo ona, istaknula je v.d. ravnateljice PPMHP-a Tea Perinčić, po prvi put na jednom mjestu predstavlja najvrednije predmete iz ostavštine ove velikaške obitelji koji su posuđeni iz različitih ustanova i dobrim dijelom nisu dostupni javnosti.


– Zahvaljujem svim ustanovama koje su nam ustupile vrijedne izloške, ali i autorici izložbe Margiti Cvijetinović koja se uhvatila ovog nezahvalnog zadatka istraživanja i prezentiranja obitelji Frankopan, rekla je Perinčić aludirajući na slabo i neadekvatno dosadašnje dokumentiranje ostavštine obitelji Frankopan.




V. d. ravnateljica je kao posebnu vrijednost ove izložbe istaknula suradnju kolega i ustanova, a Cvijetinović je najavila izdavanje sustavnog kataloga s frankopanskom ostavštinom.


Izložba je realizirana u organizaciji Primorsko-goranske županije i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, sredstvima Ministarstva kulture i PGŽ-a, a budući da je većina izložaka vlasništvo crkve, pokrovitelj izložbe je i Riječka nadbiskupija.


Izložbu je pak, u ime PGŽ-a otvorio predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić koji je podsjetio da je jedna od uloga Županije pronaći zajednički nazivnik gradova i općina, te želje građana pretočiti u političke odluke i na kraju ih prepustiti struci.


– Prateći taj proces, prije nekoliko godina započeli smo s obnovom frankopanskih kaštela iz čega je proizašao projekt »Putovima Frankopana« koji je danas prepoznat i od strane Europske unije, a i sastavni je dio velikog projekta EPK 2020., istaknuo je Fabijanić dodavši da će u sklopu obilježavanja velike obljetnice prvog spomena obitelji Frankopan biti održane brojne manifestacije kojima će se na moderan način nastojati prezentirati ostavština i značaja ove stare hrvatske plemićke obitelji.


Naime, u HNK Ivana pl. Zajca bit će moguće poslušati i pogledati operu »Nikola Šubić Zrinski«, u dvorcu Nova Kraljevica bit će održan Frankopanski vikend (trodnevna manifestacija u sklopu koje će, između ostalog, bili održana i modna revija Jurja Zigmana inspirirana Frankopanima), Zahvaljući Gozbi Ane Katarine Frankopan, ovu će obitelj biti moguće doživjeti i osjetilom okusa, a bit će izdana i monografija.


Do tada, izložbu »Frankopani 1118.-1671. – Navik on živi ki zgine pošteno«, moguće je u PPMHP-u pogledati do 1. srpnja.