EPK

Najavljena riječka izložba posvećena graditelju violina Franji Kresniku

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



RIJEKA U Pomorskome i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci 6. prosinca, u sklopu projekta EPK 2020, bit će otvorena izložba “Violinom iznad granica/Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona”, posvećena riječkom liječniku i graditelju violina Franji Kresniku, najavljeno je u četvrtak u tom muzeju.


Izložba donosi priču o Franji Kresniku, zaljubljeniku u violine koji je u prvoj polovici 20. stoljeća sustavno proučavao violine starih majstora Antonija Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesua te ih sam gradio koristeći se stečenim iskustvima i znanjima.


Ravnateljica Pomorskoga i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Nikolina Radić Štivić istaknula je da je to druga izložba u tom muzeju u sklopu projekta EPK.




“To je priča o čovjeku koji nije priznavao nijednu prepreku na putu ka svom cilju, a to je vrhunsko znanje gradnje violina. Nadilazio je tadašnje granice i političku situaciju”, rekla je Radić Štivić, ističući da se izložbom obilježava 150. godišnjica rođenja Franje Kresnika, čime se nastoji ispraviti to što, unatoč svojim zaslugama, nije bio dovoljno vrednovan ni poznat široj javnosti.


Jedna od autorica izložbe Tamara Mataija istaknula je da je Kresnik najintenzivnije djelovao na proučavanju violina majstora iz Cremone u burnom razdoblju u kojem se vodila borba o pripadnosti Rijeke nekoj od državnih zajednica. Podsjetila je da je Kresnik došao u Cremonu proučavati violine Stradivarija i Guarnerija, kad su već odavno škole u kojima su se gradile “zamrle te je trebalo iznova otkrivati metode njihove gradnje i tajne zanata”.


Njegova istraživanja pridonijela su da se oživi tradicija gradnje violina i drugih gudačkih instrumenata u Cremoni. Kresnik je pokrenuo i školu gradnje violina u Sušaku.


Uz Tamaru Mataiju, autori izložbe su Fausto Cacciatore i Tea Perinčić, a autori dizajna Sanjin Kunić i Nikolina Radić Štivić.


Izvršni direktor Muzeja violina i predsjednik Udruge “Friends of Stradivari” iz Cremone Paolo Bondini rekao je da su u Cremoni znali za Kresnika, ali njegov život i rad za njih su sada bili pravo otkriće.


U svoje vrijeme on je predstavljao pravog europskog građanina, istaknuo je i dodao da danas u Cremoni, uz taj muzej, ima 150 radionica i prodavaonica violina i gudačkih instrumenata.



Na konferenciji za novinstvo govorili su direktorica partnerstva i komunikacija tvrtke Rijeka 2020 – EPK Irena Kregar Šegota, pročelnik Odjela riječke gradske uprave za kulturu Ivan Šarar, pročelnica županijskog Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić i glavni konzul Italije u Rijeci Paolo Palminteri.


Na izložbi će se predstaviti život i rad Franje Kresnika, violine koje je su izradili on i njegovi učenici, a iz Cremone su stigle i dvije slavne violine, Stradivari Lam ex Scotland University i Guarneri Principe Doria, obje iz 1743. godine. Te dvije violine vraćaju se u Cremonu 8. ožujka, a izložba će biti otvorena do siječnja 2021. Na otvorenju izložbe i tijekom njezina trajanja priredit će se nekoliko koncerata s izvedbom na Stradivarijevim, Guarnerijevim i Kresnikovim violinama.