Projekt Risk Change

Muzej moderne i suvremene umjetnosti ugostit će izložbu “Bijeg”

Davor Mandić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Od bijega misli, bijega od stvarnosti, do bijega od opasnosti ili ugroze, bjegove prvenstveno zahvaćamo kao prijelaze redovne granice, prestupanje mjere ili prekoračenje normi i propisa, kažu u MMSU-u



RIJEKA Muzej moderne i suvremene umjetnosti najavljuje izložbu »Bijeg«, čije će otvorenje uz glazbeni performans biti u petak, 16. studenoga u 19 sati, kao početak treće epizode projekta Risk Change. U MMSU-u kažu da će u ovoj epizodi tematizirati bijeg u širokom rasponu njegovih mogućnosti, vrsta i granica.


– Susrećemo se s egzistencijalnim, fizičkim, imaginarnim, masovnim bjegovima, kao pokušajima opstruiranja kontrole bijega. Bijeg sagledavamo kao mogući put opstanka na kojem su izmicanje i zaobilaženje pravila i uvriježenih procedura uobičajeni. Bijeg približavamo kao efemernu praksu baziranu na pokretu, u dijametralnom odnosu sa Zakonom, koji prije svega postoji kao zabilježena riječ i kao takav ostaje podložan hirovitim interpretacijama i nejednakim primjenama pisanog slova.


Od bijega misli, bijega od stvarnosti, do bijega od opasnosti ili ugroze, bjegove prvenstveno zahvaćamo kao prijelaze redovne granice, prestupanje mjere ili prekoračenje normi i propisa. Polazeći od građe riječkih muzeja (MMSU, Muzej grada Rijeke, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja) i radova odabranih i pozvanih umjetnika, osvrćemo se na različite tragove i zapise bijega; od mitova i biblijskih predaja do realnih događaja kao što su mase izbjeglica u Europsku uniju.




Izložbom preklapamo umjetničke, kulturno-povijesne i društvene perspektive koje temi prilaze kao mehanizmu preživljavanja, osobito vidljivom u kriznim razdobljima poput današnjeg, s masama ljudi u pokretu bez sigurnog prolaza i zaklona. Dok potreba za bijegom često nosi negativan predznak, izložbom se zanimamo za bijeg kao proaktivan čin, čin samoodržanja koji se manifestira u najmanju ruku dvojako – kao posljedica pomanjkanja tolerancije prema trenutnom stanju, ali i povlastica da se u bijeg možemo upustiti. Bijeg klizi tokovima antagonizama, on je kazna i privilegij istodobno – kažu u MMSU-u.


Na izložbi su zastupljeni umjetnici: Manon Avram & Pierre Audouard, Pavlica Bajsić Brazzoduro & Dino Brazzoduro, Nisrine Boukhari, Lana Čmajčanin, Tomislav Čeranić, Aleksandar Garbin, Ibro Hasanović, Siniša Labrović, Lukas Marxt & Jakub Vrba, Nika Oblak & Primož Novak, Alicja Rogalska, Sara Salamon & Hrvoje Spudić, Tao G. Vrhovec Sambolec.