Galerija Kortil

Modianovom izložbom u Rijeci počeli Dani talijanske kulture

Kim Cuculić

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Ova nesvakidašnja izložba uklapa se u inicijativu snažnijeg povezivanja Italije i Hrvatske, Trsta i Rijeke



RIJEKA Otvorenjem Modianove izložbe »Rijeka: Europa prije Europe« sinoć su u Galeriji »Kortil« započeli peti Dani talijanske kulture Generalnog konzulata Italije u Rijeci. Kako je kazala Ileana Jančić iz Generalnog konzulata, izložba donosi originalne plakate i skice s početka 20. stoljeća, a sve izloženo u vlasništvu je obitelji Guida Crechicija.


Ovim povodom generalni konzul Paolo Palminteri istaknuo je da se ova nesvakidašnja izložba uklapa u inicijativu snažnijeg povezivanja Italije i Hrvatske, Trsta i Rijeke. Predsjednica gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac kazala je da je riječ o manifestaciji koja potvrđuje talijansku kreativnost, a obratio se i predsjednik tvrtke Modiano.


U ime Galerije »Kortil« Jolanda Todorović naglasila je da se radi o važnoj izložbi, jer je Modiano 1904. otvorio svoj pogon u Rijeci. U tom smislu Modiano je svojim djelovanjem utkan u vizualnu memoriju Rijeke.




Tvrtka Modiano osnovana je 1868. u Trstu, a utemeljio ju je Saul D. Modiano. Od samih početaka proizvodila je papiriće za cigarete, a vrlo brzo pokreće se i proizvodnja igraćih karata. Ogromna proizvodnja izvozi se u Italiju, Grčku, Tursku, Francusku, Indiju, Argentinu… Pogon u Rijeci prvo se nalazio u Ulici Germania, a 1913. preseljen je u Ulicu Silvio Pellico na Kozali.


Tamo djeluje sve dok se između 1913. i 1915. na uglu tadašnje Ulice Goldoni (danas Ulica Rikarda Katalinića Jeretova), nije izgradila monumentalna secesijska palača, projekt arhitekata Emilija i Marija Ambrosinija, koja je od tada poznata kao »uglovnica Modiano«, a proizvodnja papirića za cigarete i igraćih karata nastavlja se i nakon Prvog svjetskog rata.

Izložba je ostvarena u suradnji s Modianom, Gradom Rijekom, Narodnim sveučilištem u Trstu, Talijanskom unijom i Zajednicom Talijana u Rijeci.