Muzej grada Rijeke

Moderna umjetnost: Predstavljen projekt tršćanskog magazina Delle Idee

Kim Cuculić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

U Trstu se do kraja siječnja može pogledati izložba »Moderna umjetnost u Trstu 1910. – 1941.« koja tematizira razdoblje u kojemu su Trst i Rijeka umnogome bili povezani, pa su tako imali i zajedničko regionalno umjetničko udruženje



U Muzeju grada Rijeke predstavljena je izložba »Moderna umjetnost u Trstu 1910. – 1941.«, koja je trenutno postavljena u prostoru Magazzino delle Idee u Trstu, a može se razgledati do 31. siječnja. Tim povodom Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke, podsjetio je na povijesne i kulturne poveznice Rijeke i Trsta kao lučkih gradova.



Na izložbi »Arte moderna a Trieste« zastupljeni su autori: Franco Asco, Libero Andreotti, Giuseppe Barison, Rodolfo Battig-Melius, Santo Bidoli, Umberto Boccioni, Vittorio Bolaffio, Anna Maria Boldi, Glauco Cambon, Massimo Campigli, Carlo Carrà, Ugo Carà, Giorgio Carmelich, Felice Casorati, Augusto Cernigoi, Bruno Croatto, Filippo de Pisis, Alessandro Filipponi, Leonor Fini, Arturo Fittke, Ugo Flumiani, Enrico Fonda, Achille Funi, Ferenc Futó/Csülök, Mario Lannes, Adolfo Levier, Piero Lucano, Manlio Malabotta, Giovanni Mayer, Giannino Marchig, Arturo Martini, Guido Marussig, Piero Marussig, Marcello Mascherini, Carlo Michelstaedter, Umberto Moggioli, Arturo Nathan, Gino Parin, Veno Pilon, Sofronio Pocarini, Arturo Rietti, Franz Roh, Ottone Rosai ,  Ruggero Rovan, Romano Rossini, Odino Saftich, Antonio Sant’Elia, Carlo Sbisà, Attilio Selva, Pio Semeghini, Ardengo Soffici, Luigi Spazzapan, Vito Timmel i Romolo Venucci.





Kako je naglasio, otkad je 2011. pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Grada Trsta pokrenut znanstveni skup o arhitekturi i umjetnosti Rijeke i Trsta, intenzivirana je i suradnja između muzeja i kulturnih institucija dvaju gradova.


I ovoga je puta inicijator ove suradnje Luca Caburlotto, ravnatelj Zavoda za zaštitu povijesnih, umjetničkih i etno-antropoloških spomenika regije Friuli Venezia Giulia. Izložba je priređena pod pokroviteljstvom Provincia di Trieste i u organizaciji muzeja Furlanije-Julijske krajine, a uz suradnju više suorganizatora autori su Patrizia Fasolato, Enrico Lucchese i Lorenzo Nuovo. Ovom prilikom Luca Caburlotto osvrnuo se na suradnju Trsta i Rijeke na kulturnom planu, istaknuvši da tršćanska izložba govori o povijesti ovih dvaju gradova.


Izložbu je uz video-prezentaciju predstavio jedan od autora, Enrico Lucchese, znanstveni suradnik Libera Università di Lingue e Comunicazione iz Milana i Università degli Studi iz Trsta. On je također i član znanstvenog odbora revije za povijest umjetnosti Arte in Friuli Arte a Trieste. Lucchese je zainteresirane proveo kroz izložbu koja govori o periodu u kojemu su Trst i Rijeka umnogome bili povezani, pa su tako imali i zajedničko regionalno umjetničko udruženje, a umjetnici obaju gradova sretali su se i na zajedničkim revijalnim izložbama.


Tijekom izlaganja Enrico Lucchese osvrnuo se na umjetničke pravce i stilove u razdoblju od 1910. do 1941. godine, kad je Trst bio važan umjetnički centar. Na izložbi »Il mondo è là. Arte moderna a Trieste« izloženo je stotinjak izabranih djela, koja stižu iz muzeja i galerija u Tel Avivu, Luganu, Rijeci, Ljubljani, Milanu, Rimu, Comu, Veneciji, Udinama i Goriziji.