Projekt mladih

Međunarodna izložba Kvarner 8 u crkvici sv. Trojice u Kastvu

Andreas Madejski

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj



KASTAV Međunarodna izložba fotografija Kvarner 8, iznad i ispod površine mora i Venecija, otvorena je u četvrtak u crkvici sv. Trojice na kastavskoj Lokvini.


Mentor projekta je Ivan Karlavaris, poznati dizajner fotografije i bivši profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Projekt je nastao u suradnji Akademije i kluba Vojvodina OK. U svom uvodnom govoru Karlavaris je pozdravio sve prisutne, gradonačelnika Ivicu Lukanovića, a posebno studente i profesore sa Communication University of China iz Pekinga. Istaknuo je kako su Kinezi vrlo znatiželjni, uvijek traže više pa će zbog toga posjetiti i Postojnu, Ljubljanu i Pulu. 


Dodijeljena su i priznanja instruktorima Bojanu Jurmanu i Goranu Vertelu koji već osam godina upoznaju sudionike sa svijetom podvodne fotografije. Dubravka Lazić, prodekanica za međunarodnu suradnju Akademiju umetnosti Novi Sad, naglasila je kako prvi put sudjeluju i studenti iz Kine, od kojih neki ne znaju plivati.




Gradonačelnik Kastva Lukanović zahvalio se svima koji su na bilo koji način doprinijeli izložbi i samoj radionici za koju vjeruje da će ostaviti traga. Našalio se kako u crkvici sv. Trojice prvi put ima više Kineza nego Kastavaca. Istaknuo je dobru energiju koju Kastav ima, a koja je uvijek privlačila ovakve manifestacije.


Zhen Tian, mentor i vodič kineskih studenata, živi u Beogradu gdje je i magistrirao te pokrenuo organizaciju za međunarodnu razmjenu srpskih i kineskih studenata. Organizacija djeluje godinu dana, a nastoji upoznati studente iz Kine s ovom regijom. Na projektu Kvarner 8 sudjelovali su mladi iz Hrvatske, Vojvodine, Mađarske i Italije.


Na izložbama do sada sudjelovali su povjesničari umjetnosti, filozofi i studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu, Akademije primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta u Trstu te čak s Fakulteta za arhitekturu u Perthu te Communication University of China iz Pekinga. Izložba se može razgledati svaki dan do 12. kolovoza od 11 do 13 sati i od 17 do 21 sat.