“Mediteranski zapisi”: Izložbom u “Šporeru” se predstavio slikar Dražen Trogrlić

Aleksandra Kućel Ilić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Riječ je o radovima koji ne interpretiraju mediteranski ambijent doslovno



OPATIJA U Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« u Opatiji, koji se nalazi u okvirima Hrvatskog muzeja turizma, otvorena je nova samostalna izložba na kojoj je svoje radove predstavio akademski slikar Dražen Trogrlić. Sve do 14. srpnja, do kad izložba ostaje otvorenom, u opatijskom paviljonu mogu se pogledati Trogrlićevi radovi iz ciklusa »Mediteranski zapisi« kojega je započeo 2010. godine. S obzirom da autor u svom slikarskom razvoju teži pročišćenju i forme i sadržaja, riječ je o radovima koji ne interpretiraju mediteranski ambijent doslovno, već su djela oblikovana kao natruhe one iskonske ljepote koja je svojstvena primorskom pejsažu ili samo moru i nebu na horizontu.


Tonko Maroević je za ciklus »Mediteranski zapisi« napisao:


– Doista, u vedroj i provjetrenoj zračnosti sredozemnoga krajolika i boje dobivaju na intenzitetu, sunce pobuđuje i budi, sebi bliska, jarka crvenila i žutila, a čitava kromatska ljestvica također se oslobađa robovanja tonskim preljevima i koketnim mješavinama. Suočen sa zornošću svjetlosnih učinaka i slikar je reagirao što neposrednije, skicozno i improvizirano, dijelom na papirima, dijelom na platnima, kako bi što primjerenije fiksirao stečene dojmove.




Dražen Trogrlić rođen je 1958. godine u Varaždinu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1983. godine u klasi prof. Raoula Goldonija. Zatim je bio polaznik majstorske radionice profesora Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Do sada je imao mnogo samostalnih i sudjelovao je na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.


Profesor je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Živi i radi u Zaprešiću.