Kolaži francuskog slikara

Matisseovi kolaži na izložbi u Tate Modernu

Hina



Tijekom više od pola stoljeća Henri Matisse stvorio je impresivan opus, a ova izložba posvećena je posljednjem poglavlju njegova umjetničkog rada kada se okreće kolažu. Nakon operacije kojoj je podvrgnut 1941. njegovo se zdravlje počelo pogoršavati do te mjere da više nije mogao slikati pa su kolaži postali njegov glavni umjetnički izraz.


Ova izložba obuhvaća djela nastala u razdoblju od 1936. do 1954. – od suncokreta, plesača, prizora iz cirkusa pa sve do slavnoga “Puža” iz 1953. Među izlošcima su i “Sjećanje na Oceaniju” te deset metara dugačka “Velika kompozicija s maskama” također iz 1953.


Fotografija umjetnikova studija otkriva da su ti radovi zamišljeni kao jedinstvena cjelina, a na izložbi u Londonu prvi put su postavljeni zajedno, ističe se na internetskim stranicama muzeja. Prvi put su zajedno izložena i četiri “Plava akta” nastala početkom pedesetih godina prošloga stoljeća.




Izložba u Londonu ostaje do 7. rujna, a nakon toga se seli u newyoršku MoMA-u.


Henri Matisse (1869.-1954.) počeo je kao postimpresionist na trag Cezannea i Gauguina, a od 1905. glavni je predstavnik fovizma. Slikao je ženske likove, aktove, mrtve prirode, interijere, krajolike s juga Francuske i portrete. Radio je i grafičke listove, kereamiku, nacrte za vitraje te scenografiju i kostimografiju za balet. Ilustrirao je mnogobrojna književna djela, među kojima Charlesa Baudelairea i Stephanea Mallarmea.