Remek-djela zbirke Hanžeković

Mala antologija hrvatskog slikarstva

P. N.

Robert Auer: Akt s ogledalom

Robert Auer: Akt s ogledalom

U ciklusu »Privatne kolekcije u javnoj instituciji« bit će predstavljena zbirka odvjetnika Marijana Hanžekovića koja sadrži više stotina djela i gotovo sva relevantna slikarska i kiparska imena s kraja 19. i iz 20. stoljeća



ZAGREB Kao drugu po redu izložbu iz ciklusa »Privatne kolekcije u javnoj instituciji« zagrebački Umjetnički paviljon priprema za 30. siječnja izložbu »Remek-djela zbirke Hanžeković«. Prva izložba tog ciklusa »Kolekcija Vugrinec – remek-djela hrvatske moderne« pobudila je znatan interes javnosti i dobila visoke ocjene stručnjaka.


Velika imena


Nova izložba predstavit će zbirku poznatog odvjetnika Marijana Hanžekovića koja sadrži više stotina djela i gotovo sva relevantna slikarska i kiparska imena s kraja 19. i iz 20. stoljeća, od kojih neka slove kao vrhunci umjetničkih opusa i međaši unutar domaće likovne produkcije – najavljuju organizatori. U kritičkom izboru autorica Jasminke Poklečki Stošić i Petre Vugrinec publika će moći vidjeti, između ostalih, djela Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Mencija Clementa Crnčića, Bele Čikoša Sesije, Roberta Auera, Marijana Trepšea, Vilka Gecana, Ljube Babića ili Marina Tartaglie koji su zastupljeni važnim slikama cjelokupnog opusa, neizbježnima prilikom postavljanja retrospektivnih presjeka. Ali izložba iz kolekcije Hanžeković pokazat će i neka sasvim nepoznata djela poznatih umjetnika, intrigantna stručnoj javnosti, ali i svim ljubiteljima umjetnosti – kažu autorice.

– Odabir za izložbu prati liniju razvitka slikarstva hrvatske moderne od Nikole Mašića do umjetnika zagrebačke šarene škole preko münchenovaca i praške četvorice, do najvećih imena drugog i trećeg desetljeća poput Babića, Mujadžića, Joba ili Vanke. Izbor se također proteže u poslijeratne godine zbog produženog stilskog idioma koji supostoji sa avangardnim buđenjima apstraktnog slikarstva u remek-djelima figurativnog slikarstva Hermana i Hegedušića.


Kroz odabir djela profilirale su se tri tematske cjeline koje govore o preferencijama sabirača. To su aktovi, krajolici i figuralne kompozicije, a u manjem djelu mrtve prirode i sakralne teme. Upravo su, kada pišemo o razdoblju moderne, krajolici i aktovi bili one tematske potke na kojima se razvijala nit modernih stremljenja. Putem aktova progovaralo se o autonomiji umjetnosti i umjetničkog jezika. Kroz teme koje bi u stvarnosti emitirale jednu poruku umjetnici su u dvodimenzionalnoj iluziji rješavali druge probleme – piše u opsežnom kataloškom tekstu Petra Vugrinec.


Rijetka prilika




– Zbirka Marijana Hanžekovića svojim djelima koja žive unutar integralne cjeline, priča male istine, te po principu »pars pro toto« svjedoči malu antologiju hrvatskog slikarstva. Vrijednost cjeline jednaka je važnosti pojedinačnih djela. Prikladan kontekst ciklusa »Privatne zbirke u javnoj instituciji« čini zbirku bar na kratko muzejskim inventarom, ali  time i novim resursom za sva daljnja istraživanja o umjetnicima čija djela sadrži – kaže Petra Vugrinec.


– Briga za privatne zbirke umjetničkih djela, jedan je od važnih oblika brige za baštinu. Rijetka prigoda susreta s djelima koja su pohranjena u privatnim prostorima prilika je za brojne ljubitelje umjetnina da se upoznaju s inače nedostupnom baštinom – stoji u najavi izložbe.


Izložba »Remek-djela zbirke Hanžeković« bit će otvorena do 6. ožujka, a moći će se razgledati od utorka do nedjelje od 11 do 20 sati, uz besplatna stručna vodstva za građanstvo od utorka do petka u 17 sati.