"Opojnost boja"

Majstorska djela njemačkih ekspresionista u bečkom Leopold muzeju

Hina

Foto Wikipedia

Foto Wikipedia

«Izložba s oko 110 ulja na platnu i grafika  njemačkih ekspresionista daje uvid u umjetničko stvaralaštvo glavnih predstavnika njemačkog ekspresionizma na prijelazu u 20 stoljeće« rekao je na konferenciji za novinare u Leopold muzeju kustos izložbe Franz Smola

BEČ Izložba »Opojnost boja – Majstorska djela njemačkih ekspresionista«, koja obuhvaća oko 110 radova glavnih protagonista njemačkog ekspresionizma otvara se u četvrtak navečer u Leopold muzeju u Beču.« Izložba s oko 110 ulja na platnu i grafika  njemačkih ekspresionista daje uvid u umjetničko stvaralaštvo glavnih predstavnika njemačkog ekspresionizma na prijelazu u 20 stoljeće« rekao je na konferenciji za novinare u Leopold muzeju kustos izložbe Franz Smola.

»Izložba nije samo lijepa nego prikazuje tipična djela umjetničkog stvaralaštva te važne umjetničke epohe u Njemačkoj oko 1900-te.« ocijenio je on.


»Umjetnici njemačkog ekspresionizma su oko 1900. svojim umjetničkim izražajem boja napravili radikalni zaokret u umjetnosti u novom načinu likovnog stvaralaštva unoseći napetost i ekspresiju u krajolik. Jakim bojama slikaju intimne scene , izraz duše između ateljea i prirode.« rekao je kustos Ivan Ristić.


Uz ostale izložena su djela Alexeja von Jawlenskog , Maxa Beckmanna, Ernsta Ludviga Kirchnera, Maxa Pechsteina , Karla Schmidta Rottluffa, Augusta Macke, Emila Noldea, Otta Muellera, Ericha Heckela, Maxa Liebermana i dr.Medijska instalacija u prvoj prostoriji sastoji se od nekoliko visećih krugova u različitosti bogatstva boja autora Virgila Widricha koja nas uvodi u izložbu. Postava je podijeljena u nekoliko cjelina : Ekspresionizam-buntovnici umjetnosti, Slikarsko prijateljstvo, Krajolik i more , Sreća u zelenom, U sredini života, Boje Christiana Rohlfsa , Novi duh novi pogledi , Velegrad – strašna fascinacija.Izložba je organizirana u suradnji sa Osthaus muzejem u Hagenu iz koje potječe tri četvrtine izloženih radova a jedna petina je iz vlastitog fundusa bečkog Leopold muzeja.

Direktor Osthaus muzeja Hagen Tayfun Belgin podsjetio je na osnutak muzeja kojeg je utemeljio poznati kolekcionar Karl Ernst Osthaus 1902.




»Taj muzej se sa bogatom zbirkom djela njemačkih ekspresionista i suvremene umjetnosti danas ubraja u jedan od najboljih te vrste u Njemačkoj. Uz ostalo u muzeju je pohranjeno oko sedamsto slika Christiana Rohlfsa od kojih je 400 autor sam poklonio muzeju» rekao je Belgin.


Kolekcionar Karl Ernst Osthaus bio je oduševljen njegovim radom. Godine 1905. napisao je za Rohlfsova djela: »Njegov umjetnički opus je glazba boja, svaki ton predstavlja posebnu draž«.


Izložba »Majstorska djela njemačkih ekspresionista « otvorena je do 11. siječnja 2016. a nakon Beča seli u Hamburg.