Značajno priznanje

Likovna nagrada “Radoslav Putar”: Četvero finalista izlažu u lipnju u MMSU-u u Rijeci

Miljenko Marin

Likovna nagrada za mlade umjetnike "Radoslav Putar"

Likovna nagrada za mlade umjetnike "Radoslav Putar"



ZAGREB – Mladi umjetnici Tea Ivković, Matej Knežević, Ana Kovačić i Ana Sladetić finalisti su godišnje Nagrade »Radoslav Putar« koja se dodjeljuje najboljem likovnom umjetniku do 40 godina starosti. Oni će svoje će radove publici predstaviti 2. lipnja u 20 sati na Izložbi finalista u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, gdje će biti objavljeno i ime pobjednika natječaja.


Finaliste je odabrao žiri u kojem su bili Niko Mihaljević (dobitnik Nagrade »Putar« 2016), likvni kritičar Boris Greiner, kustos iz Boegrada Miroslav Karić te kustosica iz Zagreba Marta Kiš.


Nagrada se od prošle godine sastoji od dvomjesečnog boravka u New Yorku, u organizaciji Residency Unlimited te samostalne izložbe u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu i mjesto u žiriji nagrade u 2018. godini. Nagrada je dio međunarodne mreže YVAA – Young Visual Artists Awards.




Tea Ivković (1992. Zagreb) diplomirala je lani na grafičkom odjelu ALU u Zagrebu u klasi Mirjane Vodopije. Rad smatra glavnim sredstvom realizacije svakog čovjeka. Matej Knežević (1983. Slavonski Brod) vizualni je umjetnik kojeg zanimaju društveni problemi globalnog karaktera i pojave u lokalnoj zajednici. Uz umjetnički angažman, radi kao liječnik, specijalist urologije.


Ana Kovačić (1986. Zagreb) završila je 2010. kiparstvo na ALU u Zagrebu te nove medije na odsjeku za Animirani film i nove medije ALU, član je HDLU-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Istražuje povezanost između osobne i kolektivne memorije. Ana Sladetić (1985. Vukovar) diplomirala je 2009. a doktorirala 2016. na grafičkom odjelu ALU u Zagrebu, samostalno izlaže od 2009. godine, a zanima je ljudski okoliš i nevidljivi elementi ugrađeni u ljudsku okolinu i uloga koju oni imaju u stvaranju vizualne komunikacije.