Retrospektiva

Likovi “izlaze” iz ormara: U Šporeru izlaže Saša Jantolek

Aleksandra Kućel Ilić

Lidija Strika, Saša Jantolek, Katarina Mažuran Jurešić i Marina Gašparić / Snimio Ivica Tomić

Lidija Strika, Saša Jantolek, Katarina Mažuran Jurešić i Marina Gašparić / Snimio Ivica Tomić



Samostalni umjetnik s opatijskom adresom Saša Jantolek, predstavio je svoje dosadašnje stvaralaštvo na prvoj retrospektivnoj izložbi koja je otvorena u Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« u Opatiji gdje se može pogledati sve do 19. svibnja.


Pred brojnim pobornicima Jantolekovog intrigantnog i vrlo prepoznatljivog umjetničkog izričaja, izložbu je proglasila otvorenom zamjenica opatijskoga gradonačelnika Marina Gašparić, a predstavile su je ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Katarina Mažuran Jurešić uime organizatora, te Lidija Strika, autorica i kustosica izložbe.


S obzirom na to da izložba predstavlja svojevrstan vremeplov kroz Jantolekove radove i shodno tome nosi vrlo neobičan naziv »Izvještaj o poslovanju za određeni period«, Lidija Strika je nazočnoj publici ukratko predstavila umjetnikov »stvaralački hod« koji je započeo 1990. godine crtanjem stripova, a intenzivnije se nastavio nakon što je napustio dotadašnju karijeru poštara i profesionalno se posvetio likovnom stvaralaštvu.




– Jantolekovo umjetničko stvaralaštvo obilježeno je dinamikom i eksperimentiranjem s različitim medijima i tehnikama, a rezultiralo je opsežnim opusom s većim brojem faza. Nakon životne prekretnice u kojoj zauvijek ostavlja svoj stalni posao, započinje sa stvaranjem tzv. »riba u kamenu« – gipsanih odljeva obrađenih rezbarenjem te višeslojnim premazivanjem i brisanjem akrila koje svojim izgledom asociraju na fosile.


Od istaknutih faza valja napomenuti i bavljenje akvarelom, slikanje na velikim platnima i rad s fotografijom u kombiniranoj tehnici. Međutim, ono što je bitno naglasiti jest da se karakteristike i elementi crtalačkog stvaranja u modificiranim oblicima protežu kroz gotovo sve Jantolekove radove – napisala je u katalogu koji prati izložbu Strika koja je istaknula i njegove recentne faze poput slika s reljefom i likova koji »izlaze« iz okvira, skulptura u okvirima i samostojećih skulptura.


– Umjetnikova ideja vodilja je stvoriti rad koji će govoriti sam za sebe, a da pritom dodatna objašnjenja i interpretacije nisu potrebni – zaključila je Strika.