Gala proslava

Lauba slavi 2. rođendan izložbom slika Tomaža Pandura

Hina

Zagrebačka Kuća za umjetnost i ljude Lauba u četvrtak će obilježiti drugu godinu postojanja otvorenjem posebne izložbe posvećene slikarskome opusu slovenskoga redatelja Tomaža Pandura. S umjetnikom će na otvorenju razgovarati povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, nakon čega slijedi performans »Zlatno Runo« iz predstave »Medeja« u izvedbi Livija Badurine i Pandurovoj režiji

ZAGREB – Zagrebačka Kuća za umjetnost i ljude Lauba u četvrtak će obilježiti drugu godinu postojanja otvorenjem posebne izložbe posvećene slikarskome opusu slovenskoga redatelja Tomaža Pandura.S umjetnikom će na otvorenju razgovarati povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, nakon čega slijedi performans »Zlatno Runo« iz predstave »Medeja« u izvedbi Livija Badurine i Pandurovoj režiji.Sama izložba naslovljena »Dječaci« slikarski je pandan Pandurova kazališnog umjetničkog izričaja u kojemu spajanjem različitih oblika umjetničkog izražavanja u jedinstveni jezik pozornice stvara multikulturalne i višejezične kazališne platforme koje služe kako bi spojile, inspirirale, pobudile i transformirale, te otvorile kanale za strujanje novih mentalnih i emocionalnih obrazaca.

Kreativni proces uprizorenja kazališnog komada kao istraživačkog laboratorija ovdje je prenijet na novi medij u kojemu Pandur nastavlja s dekonstrukcijom i novom sintezom procesa kreativnih prijenosa u području neizgovorenog i neizrecivog, za kojim traga u temeljnim slojevima čovjekovog emocionalnog bivanja.


Kroz nekoliko projekata na razmeđi izvedbenih i vizualnih umjetnosti, Pandur će zagrebačkoj publici predstaviti 30 svojih slika. Izložbu, otvorenu do 1. rujna, prati tematski vezana video-instalacija Dorijana Kolundžije, ispunjena pokretnim slikama iz predstave »Medeja« nastale u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara u suradnji s Pandur.Theatersom i premijerno izvedenom prošle godine u Dubrovniku.Putovanje u svijet Tomaža Pandura u Laubi nastavlja se u duhu priprema za novu predstavu »Michelangelo«, koprodukciji zagrebačkog HNK, Pandur.Theatersa i talijanskog festivala književnosti, glazbe i plesa Mittelfest 2013. temeljenoj na ekspresionističkoj drami Miroslava Krleže »Michelangelo Buonarotti«. U sklopu programa, svakoga dana u Laubi će se odvijati probe za predstavu, od kojih će neke biti otvorene za javnost. U Laubi će također biti moguće pogledati scenografski objekt Svena Jonkea iz studija Numen/For Use za tu predstavu, koja će 12. srpnja u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju u udinskom Teatro Nuovo Giovanni da Udine otvoriti Mittelfest.U srijedu 12. lipnja održat će se promocija monografije »Lavoslav Horvat — kontekstualni ambijentalizam i moderna« vodećeg hrvatskog arhitekta tekstilne industrije koji je desetljećima surađivao s tvornicom Tekstilnog kombinata Zagreb, koja se ranije nalazila u prostorima Laube. Autorica knjige je Zrinka Paladino, konzervatorica koja je sudjelovala u transformaciji tkaonice TKZ u Kuću za ljude i umjetnost Lauba. Točno na Laubin drugi rođendan 14. lipnja bit će upriličena velika rođendanska gala zabava na kojoj će se za glazbu pobrinuti svjetski poznati predstavnici zagrebačke klupske scene, glazbeni producent Homeboy i DJ Pytzek.Kuća za umjetnost i ljude Lauba udomljuje privatnu zbirku Filip Trade radova hrvatskih umjetnika moderne i postmoderne. U protekle dvije godine Laubu je posjetilo više od 50 tisuća ljudi, upisala je 500 članova, privukla 50 volontera i prikupila devet tisuća obožavatelja na Facebooku, te održala stotinjak dječjih radionica i šezdeset raznih događanja, među kojima preko trideset izložbi.