Uzvišeni trenutak ljepote

»Kult dive« Željka Jančića Zeca i Ane Warszawe u Pomorskom muzeju

P. N.

Iz svojih modela Jančić je uspio izvući element dive, njenu gracioznost i mistiku, a Guvernerova palača tome je pridonijela, postajući svojevrsni pejsaž ili scenografija



RIJEKA » Izložba »Kult dive« Željka Jančića Zeca i Ane Warszawe otvorena je u izložbenom prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Autori su se predstavili s dvadesetak umjetničkih crno-bijelih fotografija koje prikazuju raskošne interijere bivše Guvernerove palače i ženske portrete. Kako je u ime organizatora, PPMHP-a, kazala Margita Cvijetinović Starac, prostor Muzeja poslužio je kao inspiracija za imaginarni i stvarni svijet diva. 


  Prema riječima Ane Warszawe, kult dive otvara pitanja vezana uz ljepotu. 


  – Zaintrigirala su nas sva pitanja koja stoje iza priče o divama, koje predstavljaju svojevrsno uzvišeno stanje duha. Vanjskoj ljepoti ovdje pristupamo kao izrazu unutarnje ljepote. Najveću pažnju posvetili smo uzvišenom trenutku ženske ljepote. Dive su predmet obožavanja, a istovremeno postoji i trenutak identifikacije s njima. 




  Izložbom »Kult dive« pokušali smo odraziti unutarnji sukob osobe izložene javnom mišljenju i javnoj kritici. Diva predstavlja apsolutni pojam, karizmatičnu osobu božanskih karakteristika – apsolutna, sveobuhvatna i nepogrešiva u svojoj javnoj ulozi, ali ujedno u sukobu s privatnim, unutarnjim, krhkim i nestalnim svijetom. Prostor Pomorskog i povijesnog muzeja odabrali smo kao savršeni ambijent za vizualni doživljaj elegancije i glamura – osvrnula se Warszawa. 


  Željko Jančić Zec kazao je da je ovaj projekt iniciran 2011. godine, a onda se krenulo u razradu. Modeli na fotografijama su poznata lica iz umjetničkih i modnih krugova – Iva Berišić, Margareta Balog, Jelena Germuth, Helena Plesh, Ana Warszawa, Senda Vinski, Martina Stranger, Barbara Ivičević, Iva Ratković i Vedrana Cetina. 


  Povjesničarka umjetnosti Nadežda Elezović podsjetila je da je začetak ovoga projekta u fotografijama Ane Warszawe, inspiriranim divama i objavljenima na Facebooku. Nakon toga dogodila se suradnja sa Željkom Jančićem Zecom, koji je na svojim fotografijama ušao u ženski aspekt dive, dalje razvio projekt te ugradio nešto svoje. 


  – Iz svojih modela Jančić je uspio izvući element dive, njenu gracioznost i mistiku. Guvernerova palača tome je pridonijela, postajući svojevrsni pejsaž ili scenografija. U tehničkom smislu riječ je o manipulaciji fotografijom, čime su stvoreni posebni efekti – kazala je Nadežda Elezović.


  U glazbenom dijelu otvorenja izložbe na gitarama su nastupili Frano Živković i Goran Tomić. Izložba se može razgledati do 11. srpnja.