Re-discovery III

Kožarićeva djela u berlinskoj galeriji Autocenter

Hina

Kožarić će biti predstavljen u koncepciji njemačkog kustosa Ulricha Loocka, koji se s njegovim stvaralaštvom prvi put detaljnije upoznao na retrospektivnoj izložbi "Sloboda je rijetka ptica", održanoj prošle godine u Haus der Kunst u Muenchenu



ZAGREB – U jednoj od najdinamičnijih berlinskih galerija, Autocenter, u petak, 14. studenog otvara se izložba “Re-discovery III”, na kojoj će se predstaviti djela Ivana Kožarića i mlade portugalske umjetnice Carle Filipe, izvijestio je zagrebački Muzej suvremene umjetnosti.


Izložba se održava u sklopu kustoskog programa koji stavlja u dijalog umjetnika mlađe generacije sa starijim kolegama koji su, iako su njihova djela priznata u opusu suvremene umjetnosti, ostali nedovoljno poznati na međunarodnoj sceni.


Kožarić će biti predstavljen u koncepciji njemačkog kustosa Ulricha Loocka, koji se s njegovim stvaralaštvom prvi put detaljnije upoznao na retrospektivnoj izložbi “Sloboda je rijetka ptica”, održanoj prošle godine u Haus der Kunst u Muenchenu.




Njegovih 36 djela iz fundusa Atelijera Kožarić, te njih nekoliko iz zbirke Lauba, nastala od 1953. do 2005., bit će na izložbi sučeljena djelima Carle Filipe iz recentna ciklusa “Rođak iz Bugarske”.


Loock je poveznicu između dvoje generacijski udaljenih umjetnika pronašao u pristupu koji u dešifriranju znakova svijeta ne podilazi površnim estetskim konvencijama, nego ih prevodi na autentične načine u sličnu napetost pogleda koji se kreće između bliskosti i distance, stoji u najavi berlinske izložbe.


Zbog zanimljivih autorskih i istraživačkih koncepcija galerija Autocenter se smatra jednim od danas najdinamičnijih berlinskih izložbenih punktova, ističe se.


Ciklus izložaba i predavanja “Re-discovery” nastao je u suradnji s pet uglednih kustosa. Među umjetnicima starije generacije u tom su ciklusu afro-američki umjetnik David Hammons, švedski Sture Johannessona, američki Peter Rose, njemačka umjetnica Marianne Wex, a Kožarić se predstavlja u trećem izdanju projekta.


Kustos Ulrich Loock bio je od 1985. do 2010. direktor Kunsthalle Bern i Kunstmuseuma u Luzernu, te zamjenik ravnatelja u Museu de Serralves u Portu. Sada je slobodni kustos, a radi i kao likovni kritičar te predavač na Hochschule der Kuenste u Bernu.