Klovićevi dvori

Katarina Velika: Sve je spremno za otvorenje izložbe od milijardu kuna!

Tihomir Ponoš

Foto: Nenad Reberšak

Foto: Nenad Reberšak

Izložba bazirana na životu ruske carice njemačkoga porijekla i ranim danima Ermitaža bit će otvorena u četvrtak navečer, potrajat će do 29. srpnja, a već je proglašena najatraktivnijom izložbom godine u Hrvatskoj



ZAGREB Više od tisuću eksponata pristiglih iz sanktpetersburškog Ermitaža je postavljeno, tek je ostalo pridružiti im još legende i otvoriti izložbu »Katarina Velika – carica svih Rusa« u Galeriji Klovićevi dvori. Izložba bazirana na životu ruske carice njemačkoga porijekla i ranim danima Ermitaža (koji je ona osnovala i darovala mu prve zbirke) bit će otvorena u četvrtak navečer, potrajat će do 29. srpnja, a i prije otvaranja proglašena je najatraktivnijom izložbom godine u Hrvatskoj. Ne čudi to, gostovanje Državnog muzeja Ermitaž svugdje i uvijek je važan kulturni događaj, a u Hrvatskoj se doista rijetko kada postavljaju izložbe čije su umjetnine procijenjene na više od milijardu kuna.


Neki predmeti iz bogatog fundusa Ermitaža prvi su put izloženi, primjerice komplet odjeće za njenog unuka ili čizme (bogato ukrašene) i šešir koji je nosio jedan od glasnika na njenoj krunidbi.


Veleposlanik Rusije Anvar Azimov na konferenciji za novinare kazao je da je ova izložba veliki događaj i praznik za hrvatsku kulturu, a ovakva izložba organizirana po prvi put u Hrvatskoj i uopće na Balkanu. Azimov je ocijenio da je izložba velik događaj i za razvoj kulturne suradnje dviju država, »naš poklon za Hrvatsku i ljude u Hrvatskoj«, a ujedno i događaj kojim će se obilježiti pola stoljeća otkako su Zagreb i Sankt Petersburg (tada Lenjingrad) pobratimljeni gradovi.


Za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića izložba ima prijateljsku, kulturnu i političku dimenziju.– Izložba će dodatno zbližiti dvije kulture i dva naroda, dvije tople slavenske duše – kazao je Bandić. Izložba je važna i zbog turističkih razloga, ali i zbog političkih, rekao je zagrebački gradonačelnik, pojasnivši da uvijek postoji potreba da se bolje razumijemo, dodavši da je »ovo i za manje skromnog čovjeka od mene velika izložba«.

Kustosica Ermitaža Natalia Bakhareva navela je da muzej često organizira posebne izložbe posvećene Katarini Velikoj, čiju vladavinu mnogi u Rusiji smatraju zlatnim dobom, ali izložbu koja obuhvaća 1.077 eksponata od kojih su neki izloženi prvi put, Ermitaž ne radi često.


Ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić ustvrdio je da se izložbom nastavlja niz sjajnih i velikih izložbi koje su obilježile povijest institucije, poput izložaba o kineskoj kulturi i Kubanu. Interes za izložbu je velik, i prije otvaranja najavljen je dolazak dvadesetak organiziranih skupina izvan Zagreba, radi se kampanja i za susjedne zemlje i Picukarić očekuje da će deseci tisuća ljudi uživati u izložbi.


Znatan dio izložbe posvećen je portretima carice, članova njene obitelji, njenih prijatelja, suradnika i ljubavnika (iliti mezimaca). Izložen je i kineski zlatni nakit i predmeti iz kineske toaletne garniture (što je carica jako voljela), zatim setovi veoma vrijednog posuđa, oružje, caričin radni stol, odjeća koja ukazuje koliko je Katarina utjecala i na modu i dizajn, a ispričana je i priča kako je carica od svoje oranžerije, vrtnog paviljona koji se u Rusiji nazivao ermitaž, načinila jedan od najcjenjenih svjetskih muzeja.