Natječajna izložba fotografija u Galeriji Principij

Jedra Kvarnera: Kultura i tradicija života uz more

Nela Valerjev Ogurlić

Uz prepoznatljive prizore svega što čini identitet Kvarnera, Jadrana i Mediterana, niz je snimaka posvećen aktualnim regatama: od lovranske, creske, krčke, kraljevičke do riječke Fiumanke



RIJEKA Mladen Matunci iz Malog Lošinja pobjednik je fotografskog natječaja »Jedra Kvarnera« održanog u organizaciji Fotosaveza Primorsko-goranske županije.


Po ocjeni žirija u čijem su sastavu bili povjesničarka umjetnosti Branka Arh, fotograf Petar Fabijan i predsjednik Fotosaveza PGŽ Borislav Božić, Matuncijeva fotografija »Dobar vjetar« najbolje interprtetira zadanu temu, a odiše čistoćom kadra te finom, odmjerenom likovnošću. 


   Drugu je nagradu dobila autorica Gordana Ivičić za fotografiju »U zaklonu«, a treću Ivica Kosić za fotografiju »Morski vuk«. Tri ravnopravne diplome dobili su Neda Rački, Ivana Diklić i Dražen Kurpis, a pohvale Livio Smilović, Zdenko Vukelić, Zoran Uzelac i Hana Gligorović. 




   Na natječaju je sudjelovao 71 autor, s ukupno 418 prijavljenih radova. Pravo sudjelovanja imali su svi, a na izložbi u Galeriji Principij svaki je autor predstavljen s jednom odabranom fotografijom. 


   Autori su u okviru zadane teme istraživali kulturu i tradiciju života uz more koje se u prispjelim fotografijama zrcali kao geografska činjenica, kulurološka i povijesna odrednica.


Uz prepoznatljive prizore svega što čini identitet Kvarnera, Jadrana i Mediterana, niz je snimaka posvećen aktualnim regatama: od lovranske, creske, krčke, kraljevičke do riječke Fiumanke. 


   Izložba se može razgledati do 22. srpnja, a uz proglašenje najboljih otvorio ju je župan Zlatko Komadina.