Popularna manifestacija

Jedanaesta “Noć muzeja” privukla preko 325 tisuća posjetitelja

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

U manifestaciji je sudjelovalo 216 institucija, a programi su se održavali na više od 250 lokacija u stotinjak gradova – objavilo je Hrvatsko muzejsko društvo



ZAGREB Više od 325 tisuća ljudi posjetilo je ovogodišnju Noć muzeja, koja je održana u više od stotinu gradova diljem Hrvatske. Sudjelovalo je 216 institucija, a programi su se održavali na više od 250 lokacija – izvijestio je organizator te kulturne manifestacije, Hrvatsko muzejsko društvo. Potpuno izvješće bit će objavljeno na stranicama Društva u srijedu, nakon što se prikupe sve informacije.


Ovogodišnju Noć muzeja obilježila je tema »Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer hrvatski mecena«, koja je bila sagledana kroz funduse ustanova uključenih u manifestaciju. Partneri su bili Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, u čijoj je Palači, uz nazočnost  predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i uzvanika, manifestacija otvorila, te Muzej Đakovštine i Muzej Slavonije iz Osijeka.


Noć muzeja se u Zagrebu održavala na pedesetak lokacija, na kojima je zabilježeno više od 140 tisuća posjeta. Veliki broj Zagrepčana obišao je Tehnički muzej Nikola Tesla, njih čak 14.100, i Muzej automobilizma Ferdinanad Budicki gdje je bilo 13.756 posjetitelja. Mnogi su posjetili Muzej suvremene umjetnosti, Prirodoslovni muzej, Muzej grada Zagreba, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej Mimara te Arheološki muzej, koji su imali više od sedam tisuća posjeta.




Splitska Noć muzeja imala je više od 42 tisuće posjeta, Zadar više od 21,4 tisuće, a Rijeka preko 18 tisuća. Manifestaciju je u Puli obišlo više od 15 tisuća ljudi, a osobit interes je bio za Sveučilišnu knjižnicu Sveučilišta Juraj Dobrila. Više od 10.000 posjeta zabilježeno je u Dubrovniku gdje je najviše zanimanja privukao Dom Marina Držića, a više od 8 tisuća Osijek te Vukovar s novootvorenim Muzejem Vučedolske kulture. Noć muzeja uspješno je održana i na otocima Braču, Hvaru, Krku, Malom Lošinju, Rabu te prvi put na Murteru u Muzeju betinske drvene brodogradnje. Gotovo dvostruku posjećenost od dosadašnje zabilježili su Kaštela, Slatinu, Sinj, Ozalj, Ogulin, Požegu i Valpovo.


Noć muzeja počela je kao mala gradska manifestacija u Zagrebu, s tek nekoliko muzeja sudionika, a rekordni broj posjetitelja imala je u svom devetom izdanju kada ju je obišlo 360 tisuća ljudi.