Media – Scape

“Izvanredno stanje” okuplja deset umjetnika

Nela Valerjev Ogurlić

Svoje radove će predstaviti Joanna Hoffmann Dietrich, Markus Krottendorfer, Christophe Hildebrandt, Marko A. Kovačič, Stephan Doepner, Ivana Franke, Marine Antony, Heinrich Heidersberger, Monika Pocrnjić i Mirjana Vodopija



RIJEKA  Nakon deset zagrebačkih i četiri novigradska izdanja, manifestacija »Media – Scape« koja predstavlja autore s područja medijske umjetnosti, po prvi put će se održati u Rijeci, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.


Na izložbi pod nazivom »Izvanredno stanje« koja se otvara 16. prosinca u 19 sati, svoje će radove predstaviti umjetnici: Joanna Hoffmann Dietrich, Markus Krottendorfer, Christophe Hildebrandt, Marko A. Kovačič, Stephan Doepner, Ivana Franke, Marine Antony, Heinrich Heidersberger, Monika Pocrnjić i Mirjana Vodopija.


Kustosice izložbe su Sabina Salamon iz MMSU-a i Ingeborg Fülepp s APURI, koja je 1991. i pokrenula manifestaciju, zajedno s pokojnim Heikom Daxlom.




   Počeci »Media – Scapea« označavali su pažnju prema suvremenosti, kod nas još nedovoljno prikazivanoj i ostvarenoj medijskoj umjetnosti čime se osvjestio i prepoznao kapacitet neistraženog i nepoznatog resursa koji se odnosio, kako na pojavu novih tehnologija, tako i na slutnju promjena koje će bitno promijeniti čovjekovu percepciju i odnos do stvarnosti.


   »Media – Scape 2014«. nastavlja dosadašnju praksu neopredijeljenosti spram afirmacije određenog ogranka ili smjera razvitka medijske umjetnosti. Zadržava odmak spram zanosa i velikih priča o tehnološkoj nadmoći, istodobno promatrajući mijene koje se tijekom posljednja četiri desetljeća događaju u neprestanoj izmjeni stvarnog i mogućeg.


   »Media – Scape« zanima utjecaj tradicije na projekciju za budućnost, dinamika raskoraka i podudaranja između željenog i ostvarenog. S tim koincidira i postepeno iscrpljivanje medijskog kriterija na račun dinamičkog preplitanja raznih medijskih, ili žanrovskih karakteristika. Inter i multidisciplinarnost potvrda su toj potrebi, a svaki pomak koji neki rad donese, može se tumačiti kao – izvanredno stanje – stoji u najavi izložbe.