Umjetnost djeci

Izložba u MMSU-u: Slike klasika u visini dječjih očiju

Nela Valerjev Ogurlić



RIJEKA » »Kako približiti umjetnost djeci?« – pitanje je na koje riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti odgovara izložbom izabranih radova iz svoga fundusa koja je sadržajno i postavom prilagođena dječjem uzrastu. Na izložbi koja će biti otvorena od 1. do 13. travnja, bit će predstavljeno 40-ak manje poznatih djela uz zbirke MMSU-a, a sva će biti postavljena u visinu dječjega pogleda.


   – Pozivamo djecu i roditelje da dio proljetnih praznika provedu u šetnji i igri u muzeju. Naši kustosi rado će ih provesti kroz izložbu ukoliko to zatraže prilikom dolaska, poručuje ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj koji je osmislio izložbu.


   Djeca će na izložbi moći vidjeti radove Miroslava Kraljevića, Oskara Hermana, Antona Masle, Ferdinanda Kulmera, Omera Mujadžića, Petra Dobrovića, Romola Venuccija, Sonje Kovačić Tajčević, Ive Dulčića, Ivana Lovrenčića, Milivoja Uzelca, Ivana Kožarića te niza drugih istaknutih umjetnika čija su djela odabrana po temama i motivima s kojima djeca mogu lako komunicirati, kao su što motivi životinja, portreti majki i djece, pejzaži i mrtve prirode, bajkoviti prizori…




   – Želimo da djeca osjete prostor muzeja u kojem se mogu slobodno kretati i poigrati, a voljeli bismo da s nama podijele i svoje doživljaje. Svatko će na ulazu dobiti upitnik u kojem će, bude li želio, moći napisati kako je doživio izložbu i što mu se na njoj najviše svidjelo – kaže Tolj.


   Prema najavi ravnatelja, tijekom trajanja izložbe kontinuirano će se održavati i radionica s djecom koja će na raspolaganju imati pribor za crtanje. Ulaz je slobodan, a izložba se od utorka do subote može pogledati od 11 do 18 sati te nedjeljom od 11 do 13 i od 17 do 20 sati.