Retrospektiva

Izložba u MMSU-u: Presjek karijere uz stotu obljetnicu Pricina rođenja

Davor Mandić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

RIJEKARetrospektivna izložba Zlatka Price u povodu obilježavanja 100 godina umjetnikova rođenja privukla je zavidan broj posjetitelja u riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti, s obzirom na jučerašnju vruću kolovošku noć. Šezdesetak izloženih Pricinih radova predstavlja presjek njegove karijere, pa tako ima slika iz svih njegovih faza, od samog početka i formativna perioda sve do posljednjeg ciklusa, »Opatijski kišobrani«. Ono što izložbu čini posebnom, činjenica je da su izloženi brojni radovi iz inozemnih zbirki, inače rijetko viđeni u domaćoj javnosti.O tome je govorio Nikola Albaneže, uz Nikolinu Šimunović suautor koncepcije izložbe te autor kataloškog teksta.

– Prica je umjetnik čiji je status u okvirima hrvatske povijesti umjetnosti čvrsto utvrđen. Autor je nezamjenjivog opusa. Reklo bi se da je onda i dobro poznat umjetnik, ali usuđujem se reći da većinu ovih radova niste vidjeli. To znam iz Zagreba, gdje je u Klovićevim dvorima ova izložba premijerno prikazana, a nakon koje su mnogi rekli da im je novost. Galerija Prica u Samoboru je tu, ali ona ima 70-ak djela. Kad smo pripremali ovu izložbu, posegnuli smo u najširi bazen – rekao je Albaneže.


A da je taj bazen doista širok potvrdila je Marica Jelenić, upraviteljica Zaklade Vesna i Zlatko Prica iz Samobora, inače organizatora izložbe i projekta obilježavanja 100. godišnjice Pricina rođenja.


– Prica je bio plodonosan autor. Samo ulja na platnu ima više od 2.000, a njima treba dodati i brojne grafike, crteže i ostalo, što je teško i pobrojati – rekla je Jelenić, najavivši u sklopu projekta i monografiju, za koju tekst pišu Nikolina Šimunović i Nikola Albaneže, te simpozij posvećen slikaru.Program otvorenja moderirala je kustosica MMSU-a Vilma Bartolić, a izložbu je otvorila Helena Semion-Tatić iz gradsklg Odjela za kulturu. Izložba u MMSU-u ostaje otvorena do 16. rujna.