Dani talijanske kulture

Izložba u “Kortilu”: Sredozemno more koje spaja gradove i narode

Kim Cuculić

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Izložbom »Michelangelo Pistoletto i Moio & Sivelli – Coast to Coast/Od obale do obale« sinoć su u Galeriji »Kortil« otvoreni Dani talijanske kulture



RIJEKA Izložbom »Michelangelo Pistoletto i Moio & Sivelli – Coast to Coast/Od obale do obale« sinoć su u Galeriji »Kortil« otvoreni Dani talijanske kulture Generalnog konzulata Italije u Rijeci. Izložbeni postav predstavlja dijalog između ovih talijanskih umjetnika koji pripadaju različitim generacijama i koji, svaki svojim jezikom, interpretiraju temu Mediterana. Kako je ovim povodom kazao Ludovico Pratesi, uz Chiaru Pirozzi kustos izložbe, riječ je o izložbenom postavu duboka simboličkog značenja.


– Na ovoj izložbi more je interpretirano na različite, ali komplementarne načine. Michelangelo Pistoletto more interpretira kroz motive stola i ogledala. U tom ogledalu, oko kojega su postavljene stolice iz raznih zemalja koje okružuju Mediteran, ogledaju se različite kulture i u njima se zrcali Sredozemno more. U tom smislu more postaje mjesto susreta, tolerancije, dijaloga, suradnje, ljubavi i suživota.


Luigi Moio i Luca Sivelli koncipirali su svoj odnos s Jadranskim morem kroz putovanje, opisujući luke na njegovim obalama slikom, odnosno dinamičnim videoinstalacijama: Bari, Anconu, Veneciju, Trst i Rijeku. Pritom im je kao inspiracija poslužio »Mediteranski brevijar« Predraga Matvejevića – osvrnuo se Ludovico Pratesi.




Uz Grad Rijeku i Talijansku uniju, jedan od organizatora izložbe je i Narodno sveučilište u Trstu u ime kojeg se obratio Fabrizio Somma, istaknuvši da ova izložba uspostavlja dijalog između dviju obala Jadrana, kao i između lučkih gradova Rijeke i Trsta. Predsjednik Talijanske unije Furio Radin naglasio je estetsku i simboličku vrijednost izložbe, dok je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ukazao da Dani talijanske kulture promoviraju talijanski jezik i kulturu, ali i Rijeku kao grad koji gaji uspješnu suradnju s brojnim manjinama. Obersnel je naglasio i značajan doprinos pripadnika talijanske manjine inicijativi da Rijeka postane Europska prijestolnica kulture.


Izložbu je otvorio Paolo Palminteri, generalni konzul Italije u Rijeci, koji je najavio bogat program Dana talijanske kulture koji će se sve do 28. listopada odvijati u Rijeci i djelomično u Istri. U povodu izložbe kazao je da nas ona želi potaknuti na razmišljanje o moru koje spaja gradove i narode, i to u jednom kritičnom trenutku kad upravo taj isti Mediteran predstavlja nepremostivu prepreku za ljude koji ga vlastitim teretom patnje, nelagode i težnjama nastoje prijeći stavljajući pred nacionalne zajednice – kao i onu međunarodnu – jedan uistinu dramatičan izazov.