Projekt integracije

Izložba u Galeriji Kortil: Osobne priče Roma protiv predrasuda

Danijela Bauk

Press foto

Press foto

Izložba »Priče Roma« donosi 18 osobnih priča, a jedna od glavnih zadaća je pridonijeti razbijanju predrasuda i integraciji Roma u širu društvenu zajednicu



RIJEKA Zagrebačka Udruga Fade In i darđanski Romski resursni centar u ponedjeljak, 20. svibnja, u 19 sati u riječkoj Galeriji Kortil predstavljaju izložbu »Priče Roma«. Na izložbi će biti predstavljen i Muzej osobne povijesti Roma, projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda putem natječaja Ministarstva kulture, te je najavljeno i otvaranje Muzeja osobnih priča. Izložba »Priče Roma« donosi 18 osobnih priča Roma i Romkinja, većinom pripadnika i pripadnica podskupina Muntenci/Munćani, Ludari i Ardeljani/Erdeljci, ogranka Bajaši, naseljenih u Slavoniji i Baranji.


Jačanje identiteta


Premda međusobno različite, kao što se razlikuju osobnosti, iskustva i životi osoba koje ih pričaju, ove priče okupljene u cjelinu pružaju direktan uvid u suvremeni život i probleme zajednice kojoj nositelji priča pripadaju – stoji u najavi izložbe, koja je krajem travnja već postavljena u osječkoj Galeriji Kazamat Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a Rijeka joj je prva postaja nakon Osijeka.


– Jedna je od glavnih zadaća ove izložbe, kroz osobne priče Roma različite dobi, podrijetla i iskustva, pridonijeti razbijanju predrasuda i integraciji Roma u širu društvenu zajednicu. Njihove će priče biti prepoznate i kroz širi društveno-političko-socijalni kontekst našeg društva, koje se još uvijek teško nosi s izazovima integracije i poštovanja različitosti.




Muzej osobne povijesti Roma pak ima cilj uključivanje mladih Roma u kulturne aktivnosti, približavanje osobne povijesti hrvatskih Roma široj zajednici i njihova integracija u društvo, a sve to kroz kulturno-umjetnički projekt koji se usredotočuje na jačanje identiteta Roma kroz osobne priče i portretske fotografije, te predmete koji su tim pojedincima važni.


Projekt Muzej osobne povijesti Roma Fade In provodi u partnerstvu s Romskim resursnim centrom iz Darde od veljače 2018. godine, a trajat će do kolovoza 2019., kaže Morana Ikić Komljenović iz Udruge Fade In.


Muzej osobnih priča


Izložba »Priče Roma« bit će ujedno i prvi postav Muzeja osobnih priča koji će zaživjeti unutar Društveno-kulturnog centra Stara pekara u Osijeku.


– Naš sljedeći korak je otvaranje Muzeja osobnih priča, proizašao iz partnerstva s Nansen dijalog centrom iz Osijeka te drugim partnerima i suradnicima iz Osijeka. Muzej osobnih priča djelovat će kao muzejsko-galerijski prostor u kojem će se na urban i suvremen način predstaviti osobne priče građana Osijeka, predstavnika nacionalnih manjina, koje u njemu žive. Muzej osobnih priča postavit će interkulturalnost kao osnovicu identiteta grada i regije s tendencijom da postane prepoznatljiva lokacija na urbanoj i turističkoj mapi grada Osijeka – kaže Ikić Komljenović.