Savez udruga "Molekula"

Izložba u Filodrammatici: Djevojka koja je postala korporacija

Kim Cuculić

Američka konceptualna umjetnica Jennifer Lyn Morone / Foto Guardian

Američka konceptualna umjetnica Jennifer Lyn Morone / Foto Guardian

Izložba Jennifer Lyn Morone ™ Inc otvorena je u Galeriji Filodrammatica. Ova američka konceptualna umjetnica je 2014. godine u saveznoj državi Delaware samu sebe registrirala kao korporaciju



RIJEKA Izložba Jennifer Lyn Morone ™ Inc otvorena je u Galeriji Filodrammatica do 7. srpnja, u organizaciji »Drugog mora«. Riječ je o izložbi »djevojke koja je postala korporacija« – ova američka konceptualna umjetnica je 2014. godine u saveznoj državi Delaware samu sebe registrirala kao korporaciju Jennifer Lyn Morone Inc.


Izložba pobliže objašnjava poslovanje spomenute korporacije i predstavlja njezine proizvode: aplikaciju Database of ME ili DOME (prikuplja i pohranjuje sve podatke koje Morone stvara: njezinu lokaciju, otkucaje srca, aktivnost pretraživanja na internetu, raspoloženje), parfeme »Lure« i »Repel« (temeljene na molekulama feromona Jennifer Lyn Morone koje privlače, odnosno odbijaju muškarce), hormonsku terapiju »Rejuvanix« (dobivena iz hormona DHEA Jennifer Lyn Morone) i dijamante (proizvedene od kose Jennifer Lyn Morone).


Ovim projektom Lyn Morone zalazi u dugu tradiciju subverzivne afirmacije i jasno prevodi načine djelovanja ekstremnog kapitalizma, ekonomskog sustava u kojem svi danas živimo ali koji samo neki razumiju i koriste njegove prednosti.


Tjedan izbjeglicama!




Savez udruga »Molekula« najavljuje i četvrti Tjedan izbjeglicama! U povodu obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica, Koordinacija organizacija civilnog društva za integraciju organizira ovu manifestaciju do 26. lipnja u Zagrebu, Rijeci, Ozlju, Kutini, Ivancu, Sisku, Splitu i Osijeku.


Organizacije okupljene u Koordinaciji za integraciju, zajedno sa partnerima, pozivaju na aktivnosti koje potiču kreiranje prostora susreta i razumijevanja između novih i starih članova društva, u svrhu poticanja uključivosti. Ove godine pozornost udruga usmjerena je na nužnost kreiranja sustava uključivanja koji obuhvaća odgovornost svih aktera, od pojedinaca do institucija – jer je integracija kao proces uključivanja dvosmjeran proces.


U Republici Hrvatskoj još uvijek nije usustavljen održivi model integracije, a većina prakse odvija se uz pomoć volontera i organizacija civilnog društva. Podaci pokazuju kako većina osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita žele ostati u Hrvatskoj (od 300-tinjak osoba tek je 70-tak napustilo RH), a kako bi im pomogli da ovdje izgrade svoje živote i budu prihvaćeni, odgovornost za proces uključivanja moraju prihvatiti, osim samih izbjeglica, i svi građani, institucije, lokalne samouprave i donositelji političkih odluka – poručuju udruge okupljene u Koordinaciju za integraciju, te traže od svih institucija Republike Hrvatske da već danas krenu s promjenom smjera te započnu prve korake u izgradnji sustava integracije.


Jezična radionica farsija


Nositelji aktivnosti i organizatori u Rijeci su Udruga Delta, Kombinat i Filmaktiv. Na programu je bila radionica o položaju i pravima izbjeglica i tražitelja azila za srednjoškolce, zatim projekcije filmova pod naslovom »Stiff on the Road Refugees«, jezična radionica farsija (perzijskog jezika) te projekcija performansa Nike Rukavine. Za danas je u Filodrammatici s početkom u 20.30 sati najavljena projekcija filma »Naseljenici – Naši novi susjedi s puškama« Barbare Babačić.


Dodajmo i da Prostor plus poziva na »Varijete« kojim se predstavlja ovogodišnja završna produkcija i najavljuje službeni dolazak ljeta. »Varijete« svoja vrata otvara u petak, 23. lipnja, u Filodrammatici u 20 sati, a po završetku programa koji objedinjuje plesne, akrobatske i glazbene točke nastavlja se druženje. Nastupaju polaznice edukacije plesa na svili pod vodstvom Nives Soldičić, vokalno-instrumentalna neformalna skupina VINS, klaunessa Verna Đumbus i plesni studio Axis, a vooditeljica programa je Marija Maksimović.