Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4
Sutra: 9° 9° 4
27. veljače 2020.
MMSU

"Izložba s više naslova": Prva riječka retrospektiva umjetnika Vlade Marteka

Foto: Davor Kovačević
Foto: Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 3. srpanj 2019. u 10:17 2019-07-03T10:17:08+02:00

Na izložbi će biti predstavljen širok raspon medija, pristupa i tema kojima je zajednički umjetnikov eksperimentalni tretman jezika. Izložba donosi radove od sedamdesetih godina do danas

RIJEKA - Prva retrospektiva Vlade Marteka u Rijeci, naslovljena »Izložba s više naslova«, bit će otvorena u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti 12. srpnja. Tih više naslova su: »Umjetnost ljubavi moja«, »Ova poezija bolja je od idealne« i »Predizložba idealne izložbe«. Na izložbi će biti predstavljen širok raspon medija, pristupa i tema kojima je zajednički umjetnikov eksperimentalni tretman jezika. Kako piše u najavi, izložba rasvjetljava autorova polazišta u sedamdesetim godinama, istup na likovnu scenu nakon studija književnosti i filozofije i djelovanje u Grupi šestorice autora, budući da oni ostaju karakteristični za Martekovo djelovanje u cjelini.

»Izložba s više naslova« donosi radove od sedamdesetih godina do danas, zaokupljena je poduhvatom širenja granica umjetničkog izraza, a shodno tome i načina prezentacije i posredovanja umjetnosti (izvedbena poezija, demontaža medija i prodor u javni prostor). Pritom je u fokusu Martekova dualna pozicija likovnog umjetnika i pjesnika koji se opsesivno prihvaća analize jezika i uloge umjetnosti.

Tristotinjak radova

- S tristotinjak radova miješanih žanrova pratimo umjetnikov dvojaki odnos prema knjizi i pisanoj riječi - od fascinacije buntovnim potencijalom riječi do nelagode zbog knjige odložene na police, zatvorene u uski krug zaljubljenika. Slijedimo pisanu riječ izvedenu u prostor, bilo javni prostor, bilo prostor drugog medija – crtanje, slikanje ili kiparenje riječima. Martekovim jezičnim igrama, slikovnim rebusima i piktogramima, izložba približava one oblike komunikacije koji izazivaju komešanje nad društvenim regulama i podbunjivanje pred suhoparnom upotrebom jezika.

Izložba s više naslova zalazi u humor neobično spojenih simbola, onkraj zanatskih pravila i konvencionalnih pristupa materijalima. Prelijeva se iz medija u medij. Unosi nemir u klasične umjetničke forme. Bez obzira na razdoblje nastanka radova, izložbom se vodimo Martekovim heretičkim pristupom jezičnim konvencijama, poigravanjem s navodno ispravnim jezičnim artikulacijama. Kako kaže jedna od njegovih parola: »Zaljubljen sam u državu, živio preljub.«

Čitajte Kamova

Martekova djela često imaju formu poetskih objekata ili knjiga – samizdata, karakterističnog opsesivnog bavljenja autoritetima iz prošlosti, Kafkom ili Joyceom (1980-ih lijepi seriju plakata-letaka u javnom prostoru s ispisanim imperativnima rečenicama: Čitajte Majakovskog, Čitajte Cvetajevu, Čitajte pjesme Rimbauda, Čitajte Kamova...). U poetskim akcijama body-arta na naga ljudska tijela i stvari oko sebe kistom tautološki ispisuje njihovo ime (na kuću ispisuje riječ »kuća« i slično).

Postkonceptualni umjetnik

Vlado Martek je postkonceptualni umjetnik i pripadnik Grupe šestorice autora koja je 1970-ih uvela akcionizam – urbani intervencionizam i društvenu i institucionalnu kritiku u domaću umjetnost, u skladu s iskazom Mladena Stilinovića da »Nema umjetnosti bewz posljedica«. Martek radi djela i antidjela, agitacije, asemblaže, tekstove-dijagrame pisane i crtane rukom. Kustosice izložbe su Alenka Gregorič i Ksenija Orelj, dizajn postava potpisuje Ajdin Bašić, a suradnica je Kora Girini Katerina Jovanović. Izložba se postavlja u suradnji s MGML – Mestnom galerijom Ljubljana, a moći će se razgledati do 8. rujna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.