Galerija Principij

Izložba poput vremenske kapsule: Poruka o sebi i svom identitetu

Nela Valerjev Ogurlić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Izložba recentnih radova članova ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju zamišljena je kao »vremenska kapsula« za pohranu slikovnih podataka za budućnost



RIJEKA » Nakon premijernog predstavljanja u zagrebačkom muzeju »Mimara«, potom u Labinu i Rovinju, a zatim i međunarodnog gostovanja u Pečuhu, i do riječke Galerije Principij stigla je izložba »Aktualno 4 – Memory Code Project 014«, bijenalna žirirana, tematska izložba recentnih radova članova ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju.


Sekcija za fotografiju ULUPUH-a još od 2008. godine kroz projekt »Aktualno« bijenalnim problemskim izložbama prezentira recentno stvaralaštvo svojih članova na zadanu temu. Koncepcija cijeloga projekta sažeta je već u samom njegovom nazivu: prikaz aktualne stvarnosti koja nas okružuje, kroz osobne autorske poglede umjetnika-fotografa. Unutar osnovne tematske cjeline autori ipak u svakom novom izdanju projekta izdvoje jedan zanimljivi segment aktualne realnosti da bi se njime bavili. Ovaj put, kako je objasnila autorica koncepcije i kustosica izložbe Višnja Slavica Gabout, odabrali su vječnu, kompleksnu i uvijek aktualnu temu osviještene komunikacije i odašiljanja poruke o sebi i svome identitetu, o svome prostoru i vremenu.


   Izložba se nadovezuje na intrigantnu ideju da se radi eventualne komunikacije s dugim civilizacijama u svemir pošalju osnovni podaci o identitetu planeta i Zemljana. Takvih poruka već ima nekoliko, a jedna od najpoznatijih, poslana krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća i osobito pomno sastavljena, počinje upravo setom fotografija: različitih geografskih lokacija na Zemlji, prirodnih karakteristika i pojava, te sažetim prikazom društvenih zajednica.




   Tako su i za ovu izložbu, zamišljenu kao »vremensku kapsulu« za pohranu slikovnih podataka za budućnost, autori prema osobnom nahođenju i vlastitim preokupacijama iz aktualne zbilje izdvajali predmete, osobe, stanja, pojave, ambijente… koji su poslužili kao matrice osobnog i kolektivnog identiteta, odnosno karakteristični vizualni transkripti prostora i vremena današnjice.


   Na izložbi sudjeluju Zoran Alajbeg, Mara Bratoš, Saša Ćetković, Hrvoje Grgić, Denis Gržetić, Damir Klaić, Maja Strgar Kurečić, Ines Viktorija Ljubetić Fišer, Anto Magzan, Tomislav Marić, Alan Matuka, Luka Mjeda, Karmen Orlić, Josip Portada, Tomislav Rastić, Hrvoje Serdar, Dragutin Škreblin, Erika Šmider, Tomislav Šmider, Zvonimir Tanocki, Zvonimir Zagoda, a može se razgledati do 27. ožujka.