Međunarodni dan arhiva

Izložba o Međimurju Nine Vranića i stari riječki filmovi

Kim Cuculić

Filmskih zapisa o Rijeci ima vrlo malo, a starije austro-ugrasko razdoblje, u Budimpešti još nitko nije istraživao...



RIJEKA » U povodu Međunarodnog dana arhiva u riječkom Državnom arhivu u ponedjeljak i utorak, 10. i 11. lipnja, u 19 sati bit će održani prigodni programi. Oba dana odvijat će se projekcije filmova nastalih u Rijeci u drugoj polovici 20. stoljeća, a koji se nalaze u fundusu arhiva. Danas će biti otvorena gostujuća foto-izložba Državnog arhiva Međimurja autora Nine Vranića pod naslovom »Arhitektura i vedute Međimurja«, a počet će i dvodnevna projekcija filmova riječke produkcije. 


  Ravnatelj DAR-a Goran Crnković istaknuo je da se Međunarodni dan arhiva u Rijeci obilježava već po četvrti put s ciljem da se senzibilizira šira javnost o potrebi čuvanja arhivskog gradiva, kako privatnog tako i javnog. Također je rekao kako je vrlo interesantna izložba Nine Vranića jer predstavlja spomenike kulture i ambijentalne fotografije iz sredine prošlog stoljeća koje su rađene u konzervatorske svrhe i imaju visoku dokumentarističku vrijednost. Na prezentaciji će, na cimbalu, karakterističnom instrumentu Međimurja, svirati Neven Kolarić. 


  Tijekom oba navedena datuma, arhiv će cijeloga dana biti otvoren svima koji žele na uvid dati svoje pismohrane i arhive te pozivamo građane da nas posjete u arhivu u kojem mogu o navedenoj tematici razgovorati s arhivistima. Kristina Cindrić koja skrbi o filmskom gradivu u Državnom arhivu u Rijeci, istaknula je kako arhiv preuzima i želi predstaviti javnosti svoj fundus u nastajanju. Naglasila je da će u ponedjeljak biti predstavljena tri filma: »Luka Rijeka«, »Jedan dan u Rijeci« i »Luka Rijeka naša najveća luka«, a za utorak je predviđena projekcija 16-milimetarskih filmova Radne organizacije Jadran i Dokumentacije Rijeke. Rečeno je da je zahvaljujući donaciji projektora gospodina Borisa Šuleskoga omogućena projekcija većeg dijela filmova.




Redatelj Bernardin Modrić kazao je kako se posljednjih 25 godina u Rijeci puno ozbiljnije radi na zaštiti filmskog gradiva, te je javno pohvalio Franju Butorca koji je kao pročelnik za kulturu Grada Rijeke od sredine 80-tih godina prošlog stoljeća započeo sustavno brinuti o zaštiti filmskog gradiva. Istaknuo je da filmskih zapisa o Rijeci ima vrlo malo, a za starije austro-ugrasko razdoblje, u Budimpešti još nitko nije istraživao, te nas to tek čeka u budućnosti. Drago mu je da se shvatilo kako filmski materijali prate život i povijest Grada. Nažalost, lokalne televizije, radi štednje, brišu stare snimljene materijale, pa je ovo predstavljanje zaštite filmskog gradiva na Međunarodnom danu arhiva vrlo značajno za afirmaciju zaštite filmskog gradiva te za poticanje filmskog stvaralaštva.