Vježbanje obitelji

Izložba i knjiga Petre Mrše: Obitelj izvan uhodanog modela ponašanja

Kim Cuculić

Autorica izlaže seriju od 38 fotografija koje njenu obitelj prikazuju u novim, neuobičajenim okolnostima



RIJEKA Otvorenje izložbe i promocija umjetničke knjige »Vježbanje obitelji« Petre Mrše najavljeni su za petak, 9. listopada, u Malom salonu. Knjiga će biti predstavljena u 19 sati, a izložba slijedi u 20 sati. Ovaj projekt riječke umjetnice Petre Mrše nakon Zagreba, Raba i Dubrovnika stiže i u Rijeku. Kako je tim povodom podsjetila kustosica MMSU-a Nataša Šuković, »Vježbanje obitelji« je diplomski rad nastao na studiju fotografije pri Akademiji dramske umjetnosti, pa je ovo nastavak tog projekta.


– Mršin projekt »Vježbanje obitelji« započeo je 2014. s eksperimentiranjem i glavnom preokupacijom na koji se način uhodani intimni odnosi unutar vlastite obitelji mogu promijeniti. Na izložbi će biti predstavljeno 38 fotografija koje prikazuju članove obitelji Petre Mrše na izletu na Velebitu kako izvode vježbe koje im je umjetnica postavila u namjeri da izađu iz uhodanih uloga i modela ponašanja. U okviru projekta razvijen je i website »rehearsingfamily.com« putem kojeg su zainteresirane obitelji pozvane da se pridruže izvođenju vježbi te dostave dokumentaciju svojih iskustava putem fotografija, video ili zvučnih zapisa, transkripata ili tekstualnih opisa. Kroz naglašenu režiranost, Petrine fotografije kao da nam pokušavaju vizualizirati i razotkriti konstrukciju obiteljske mitologije koja je reprezentirana obiteljskom fotografijom – osvrnula se Nataša Šuković.


Završni dio projekta čini umjetnička knjiga objavljena u suizdavaštvu MMSU-a, ARL-a, MKC-a Split i Galerije Kranjčar. Knjiga je na hrvatskom i engleskom jeziku, a pored serije fotografija sadrži i tekstove Petre Mrše i Nataše Šuković.




Kako je objasnila Petra Mrša, sve je krenulo od pitanja kako se uhodani intimni odnosi, čiji su članovi uljuljani i pasivni u svojim dobro poznatim ulogama, mogu promijeniti?


– Čitajući knjige iz filozofije i sociologije, došla sam do toga da se postojeće znanje može dovesti u pitanje direktnim iskustvom. Sa željom da preispitam moć takvog, direktnog iskustva, odlučila sam zajednicu u kojoj imam »najtvrdokornije« intimne odnose – primarnu obitelj – odvesti u novu situaciju te svakom članu ponuditi da predloži neku aktivnost koju bismo radili zajedno po prvi put – pojasnila je Mrša.


Ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj kazao je da su rezultat ovog umjetničkog eksperimenta izvrsne fotografije. Fotografska serija »Vježbanje obitelji« nagrađena je međunarodnom nagradom VIG special invitation 2015., a izložba će biti otvorena do 25. listopada.