"Riječki suveniri" Marcusa Doylea u Malom salonu

Izložba fotografija iz industrijske povijesti Rijeke

Kim Cuculić

"Riječke suvenire" zainteresirani mogu pogledati do 31. kolovoza



RIJEKA Od srijede, 3. kolovoza, u riječkom Malom salonu će od 18 sati nadalje biti izložena serija fotografija britanskog fotografa Marcusa Doylea. Bez službenog otvorenja, nastavljajući program Rijeka foto festivala, Muzej moderne i suvremene umjetnosti će predstaviti trideset i pet fotografija »Torpeda«, »Hartere«, riječke luke te nekoliko noćnih vizura grada snimljenih s Trsatske gradine, nastalih za vrijeme prvog umjetnikova posjeta Hrvatskoj prilikom sudjelovanja na Rijeka foto festivalu 2010. godine.


   Zatečen obiljem zabačenih prostora iz industrijske prošlosti grada, odlučio je napraviti seriju fotografija koje će na gledatelja prenijeti najupečatljivije utiske koje je grad Rijeka ostavio na njega. Nekadašnje žile kucavice riječkog gospodarstva i generatori gradskog prosperiteta, sada privremeno u funkciji, ili u potpunosti zapuštena mjesta, fotografirana su dugim ekspozicijama kamerom širokog formata (Wista), strpljivim čekanjem pravog svjetla u praskozorje, ili noću. One su karakteristično doyleovske i po tome što prikazuju javne prostore lišene ljudi, i premda razvijene u male formate (28 x 35 cm), prikazuju široke, gotovo panoramske kadrove.


   Marcus Doyle rođen je 1972. u pokrajini Cumbria u Velikoj Britaniji, a fotografijom se bavi nakon završetka umjetničke škole Blackpool & Flyde Sveučilišta u Lancasteru. Zastupa ga nekoliko galerija (Los Angeles, New York, London, Bruxelles), a na Rijeka foto festivalu 2010. sudjelovao je kao umjetnik i mentor radionice za noćnu fotografiju, odazvavši se na poziv gospođe Helene Srakočić i MMSU-a.




   Izložba će biti otvorena do 31. kolovoza, kada će se službeno zatvoriti ovogodišnji Rijeka foto festival, a nakon toga će radovi postati dijelom zbirke Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.