Kritičar bira

Izložba devetero umjetnika u Kloviću: Kako čitati umjetnost

Kim Cuculić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Devetoro umjetnika, članova HDLU-a Rijeka, izlaže svoje radove i uz njih tekstove kojima opisuju i pojašnjavaju iskustvo nastanka tih radova



RIJEKA Skupna izložba članova HDLU-a Rijeka, u selekciji Vladimira Rismonda, otvorena je sinoć u Galeriji »Juraj Klović«. Izložba iz ciklusa »Kritičar bira« naslovljena je »Kako nastaje što«, a na njoj izlaže devetero umjetnika: Luciano Bibulić, Želimir Hladnik, Hari Ivančić, Melinda Kostelac, Tatjana Masterl, Mitar Matić, Mirna Sišul, Melita Sorola Staničić i Miljenka Šepić. U ime HDLU-a Rijeka obratio se Damir Šegota, a zatim se selektor i autor predgovora u katalogu Vladimir Rismondo osvrnuo na izložbu.


– Vezano uz ovaj postav nametnula su se neka pitanja, poput vraćanja na diskusiju što je umjetnost i koja je njena priroda? Zatim poimanje slike kao materijalne činjenice i pitanje iskustva sa strane promatrača. Jedno od pitanja je i kako dešifrirati i »čitati« umjetničko djelo koje nisi sam napravio? Kako je do djela došlo i kako je ono ušlo u određenu formu?


U selekciji radova za ovu izložbu zanimala me procedura rada umjetnika, odnosno kako djelo nastaje. U ovom slučaju umjetnici su sami napisali popratne tekstove uz svoja djela, opisujući vlastito iskustvo nastanka njihovih radova. Ovi tekstovi su poput svjedočanstva o procedurama stvaranja umjetničkih djela, a umjetnici objašnjavaju razloge zašto su te procedure baš takve, a ne drugačije. To nas vraća na pitanje kako objasniti umjetničko djelo? Ono je, naime, više od svojih sastojaka, a važno je i iskustvo promatrača – osvrnuo se Vladimir Rismondo.


Luciano Bibulić predstavljen je fotografijama u boji, a Želimir Hladnik skulpturama iz ciklusa »Vrijeme može čekati«. Hari Ivančić zastupljen je uljima na platnu, dok se Melinda Kostelac predstavlja holomatopeiama tipografije. Tatjana Masterl izlaže rad u kombiniranoj tehnici »Slika za skulpturu«, a Mitar Matić predstavljen je radovima u tehnici enkaustike na juti. Mirna Sišul zastupljena je kombiniranom tehnikom na platnu, a Melita Sorola Staničić izložila je foto-instalaciju »Čežnje od zimskog do ljetnog solsticija«. Miljenka Šepić predstavljena je akrilima na platnu.Izložba će biti otvorena do 15. kolovoza.