Reminiscencije na prošlost

Izložba autorske keramike u galeriji Garbas

Nela Valerjev Ogurlić

Različite forme i motivi izloženih radova dolaze kao interpretacija ili tek asocijativni znak, reminiscencija na vještinu 



RIJEKA U Galeriji Garbas riječkog Konzervatorskog odjela otvorena je izložba autorske keramike pod nazivom »Svevremene vatre« koja predstavlja ostvarenja keramičara iz Hrvatske, Italije i Slovenije okupljene u udruzi Interinova. 


 Ukupno trinaest članova udruge – Ivna Safundžić, Elda Čekada, Vera Gambar Mišćević, Mojca Žnidaršić, Roberto Aiudi, Snježana Nemarnik, Nikolina Ružić, Mladen Ivančić, Luigi Montereali, Duška Gržeta, Tomica Gržeta, Sanja Rupić i Dubravka Mage – prezentiralo je radove nastale primjenom davno poznatih tehnika kao što su »villanova«, »buchero«, »raku«, »pit firing«, »hispano« maurski odsjaji na majolici ili »saggar« tehnika. 



 Poseban interes keramičara okupljenih u udruzi usmjeren je na istraživačku komponentu oblikovanja i savladavanje tehnika paljenja keramike na način kako se to činilo u vrijeme samih početaka izrade keramičarskih artefakata, a to vrijeme seže unazad najmanje 25 tisućljeća.




Različite forme i motivi izloženih radova dolaze kao interpretacija ili tek asocijativni znak, reminiscencija na vještinu i tragove naših dalekih predaka.


Na taj način žele podsjetiti na baštinu koja nas uči o prošlosti čovjeka i njegove civilizacije, te nastaviti, obnavljati i stvarati nove kulturne vrijednosti koje počivaju na zajedničkoj tradiciji.  Izložba će biti otvorena do 22. srpnja.