Internetski umjetnik

Izložba Vuka Ćosića u Filodrammatici: Retrospektiva pionira Net.arta

Davor Mandić

Vuk Ćosić, Foto: V. KARUZA

Vuk Ćosić, Foto: V. KARUZA

Vuk Ćosić je kao pionir internetske umjetnosti izlagao između ostalog na Venecijanskom i Havanskom bijenalu, Digital Artlabu u Tel Avivu, Manifesti u Zurichu i Ars Electronici u Linzu



RIJEKA Međunarodno priznati pionir internetske umjetnosti Vuk Ćosić prikazat će djelomičnu retrospektivu svojih radova na izložbi »Sabrane historije«, koja će biti otvorena 13. travnja u 20 sati u galeriji Filodrammatice. Autor, u Rijeci i šire poznat i kao komunikacijski strateg projekta Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, ujedno je i osmislio pojam, odnosno termin net.art za područje internetske umjetnosti kojim se bavi.


Izložba obuhvaća seriju radova »Official History of net.art«, koja sadrži projekte »History of Art for the Airports«, »Net.art Classics«, »ASCII History of Art for Blind«, »Compressed History of Film« i – možda najpoznatije Ćosićevo djelo – »ASCII History of Moving Images«. Pored navedenih radova koji su rađeni primarno za internetski prostor, izložba predstavlja i dva Ćosićeva galerijska rada – »History of Arts for the Intelligence Community« i »Very Deep ASCII«.


Uporabom ASCII kodova i low-tech estetike, Ćosić se u svojim radovima bavi ekonomijom, ekologijom i arheologijom medija, sjecištima teksta i kompjuterskog koda, te fluidnom prirodom i beskonačnom prilagodbom digitalnog svijeta.




Vuk Ćosić je kao pionir internetske umjetnosti izlagao između ostalog na Venecijanskom i Havanskom bijenalu, Digital Artlabu u Tel Avivu, Manifesti u Zurichu i Ars Electronici u Linzu, u londonskom Institutu za suvremenu umjetnost, pariškom Centru Georges Pompidou (Beaubourg) i ciriškom Cabaret Voltaireu, u galerijama Whitechappel u Londonu, ICC u Tokiju i Postmasters u New Yorku itd.


Izložba u Filodrammatici može se pogledati besplatno do 5. svibnja u radno vrijeme galerije, od ponedjeljka do petka od 16 do 20 sati te u subotu od 10 do 13 sati.