Galerija Kortil

Izložba Slavena Tolja: Interaktivna poetska svjetlosna instalacija

Nela Valerjev Ogurlić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler



RIJEKASlaven Tolj, ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, po prvi put otkako je preuzeo tu funkciju pred Riječanima nastupa kao umjetnik. U potpuno zamračenom prostoru Galerije Kortil otvorena je njegova izložba »Bez naziva« na kojoj predstavlja interaktivnu poetsku svjetlosnu instalaciju.


Ulaskom u izložbeni prostor posjetitelj se kreće u potpunom mraku, sve dok pokretom ne aktivira senzor reflektora koji će ga tek privremeno obasjati svjetlošću. U prostoru su dva međusobno udaljena reflektora koja se pale i gase ovisno o kretanju publike, pa posjetitelji izranjaju iz mraka i vide jedni druge tek na daljinu i povremeno. Prema riječima Nemanje Cvijanovića, voditelja Galerije SIZ koja je organizirala izložbu, u izvorištu ovog rada stoji misao da jedni druge bolje vidimo s distance.


Voditeljica Kortila Jolanda Todorović ističe da je ovaj rad doživljajni, osobni, na intimnoj razini interpretativan svakome od nas, a kolektivan ne samo u smislu fizičke interakcije već i kao skupina pojedinačnih dojmova koje svaki posjetitelj sa sobom iznese iz galerijskog prostora. Posjetitelj je prepušten sam sebi, vlastitom viđenju i tumačenju, a najviše doživljaju.




Slaven Tolj zbog putovanja u Kinu nije prisustvovao otvorenju izložbe. To je tek druga samostalna izložba koju je održao Rijeci, a i prvu je organizirala Galerija SIZ, napomenuo je Cvijanović. Izložba se može razgledati do 18. svibnja.