Haiku strip umjetnik u SC-u

Izložba Mira Župe: male osobne drame otkačenih strip-nakaza

Maja Hrgović

Župini likovi su pozitivne nakaze, njihove osobne drame su apstraktne katastrofe kojima se oni čude, zdvajaju, povraćaju i padaju u nesvijest...



Komet Olga, raznobojni srndać Dario, ćelavi prorok, euroskeptični saksofonizirani tibetanski jež, likujući nadraženi krtičnjak – to su samo neki od junaka urnebesnih, bljeskovitih, veselih stripova Mira Župe koji dominiraju izložbom »Arten/Vrste: Blumenfresser susreću Komikaze«. 


    Izložba, otvorena u Galeriji Studentskog centra, produkt je suradnje između domaćeg strip-kolektiva »Komikaze« i berlinskog književnog časopisa »Blumenfresser«. Uz podršku Goethe-Instituta, izložba paralelno predstavlja hrvatsku strip alternativu i onu berlinsku. 


    Iako su na izložbi brojčano prevagnuli Nijemci – predstavljen je izbor radova nekoliko strip umjetnika zastupljenih u novom broju tog časopisa – sve su oči na otvorenju izložbe bile uprte u jedinog predstavnika domaćih snaga, Mira Župu. 




    Stripovi tog samozatajnog splitskog autora koji za sebe kaže da je »haiku strip umjetnik«, gotovo su potpuno prekrili cijeli jedan veliki zid galerije. Sitne zgode blesavih superjunaka koji ispaljuju nesuvisle, ali simpatične parole, okosnica su tog šarenog svijeta u koji se ulazi sa širokim osmijehom na licu: jedna pogana ptica čudi se bespuću, likovi jedni drugima tepaju sa »tibetanski pršutiću«, jedan debeljko samosažaljivo cvili da »ovakvi kao ja najbrže umru«, drugi pobijeđeno uzdiše »obitelj me zbunjuje«. 


        Župini likovi su pozitivne nakaze, njihove osobne drame su apstraktne katastrofe kojima se oni čude, zdvajaju, povraćaju i padaju u nesvijest… 


    Tekstovi – ustvari kratke, vrckave, domišljate fraze s puno uskličnika – ovim su stripovima bitni koliko i slike. »Odat ću se piću!« zabrinuto ispaljuje čovječuljak s bocom u ruci. »Super izgledaš!« – kaže drugi, slatkorječivi, koji na majici ima odštampanu poruku »sunce ti bezukusno povratim«. »Zapalimo pašnjak!« – poziva na anarhiju jedna krava. »Poserimo se u bunar!« – odgovara još radikalnijim prijedlogom njezina kolegica svinja. »Molio bih pljusku«, vapi jedan junak, a na majici mu piše »Sad ili nikad!« »Dosta sam povučen. Odbij!« – upozorava neki krumpiroliki čovuljak. 


    Stripovima izloženima na zidu galerije Župa je priključio i trodimenzionalne prijatelje; stripove-statue izrezane od drvenih ploča. »Sanjam biti samohrani đava od treće godine«, priznaje jedan od tih »drvenih« junaka. 


    Onima koji prate aktivnosti »Komikaza« kroz istoimeni časopis i ulične akcije, Župini stripovi nisu nešto novo: iskorak u bezbrižnu nelogičnost zaštitni je znak kolektiva. Ipak, ovoliko vedrine i neposrednosti kojom je izložba zasićena, svakako su osvježenje na strip sceni.    


    Otvorenje izložbe, uvečer na Međunarodni dan žena, bio je rijetko uzbudljiv događaj. Pozornica je bila rezervirana za dvoboj strip crtača: njih dvoje – Miro Župa iz Splita i Aisha Franz iz Berlina – sjeli su s flomasterom i snopom praznih bijelih papira za stol i onda crtali stripove na zadanu temu: papa u cirkusu, Lady Gaga, hranjenje… Svaki potez flomasterom projiciran je na video zid iza umjetnika, a publika je onda pljeskom izglasavala pobjednika. 


    Aisha Franz se, kao i njeni sunarodnjaci predstavljeni na izložbi, više trudila slikom izraziti ideju, dok se Župe utjecao riječima, dopisujući zanimljive poruke uz obrise svojih junaka. 


    Na izložbi je pjesnikinja Jasmina Mujkić predstavila hrvatske prijevode poezije iz časopisa »Blumenfresser«, a programu su se priključili i gostujući strip umjetnici Michael Jordan, Dirk Stolzenberger i Maren Burghard, Edda Strobl i Helmut Kaplan. 


    Izložba »Vrste« koja se provodi u partnerstvu s Kulturom promjene Studentskog centra, i koja traje do 17. ožujka, ima i svoj »produžetak« u Goethe Institutu, gdje o rastućem sektoru suvremene njemačke produkcije strip umjetnosti govori izložba »Comics, Manga & CO – nova njemačka strip kultura«.