"10001 majmun"

Izložba Milana Trenca: Spirale ljudske evolucije i kozmičke fascinacije

Kim Cuculić



ZAGREB Zagrebačka Galerija Forum priredila je izložbu Milana Trenca pod naslovom »10 001 majmun«. Na ovoj izložbi Trenc koristi svoje dugogodišnje ilustratorsko iskustvo, da bi posjetitelje poveo neobičnim spiralama ljudske evolucije i kozmičke fascinacije. Kad bi beskonačno puno majmuna, u beskonačnom vremenu, nasumično udaralo po tipkovnici nastalo bi bilo koje književno djelo koje znamo. Kako postaviti taj teorem (poznati teorem beskonačnih majmuna) u likovnu umjetnost? Kako od bezbrojnih rasutih senzacija u nasumičnom slijedu stvoriti nešto? – neka su od pitanja koja izložba otvara.


Kustos izložbe je Željko Marciuš iz Moderne galerije, koji dotiče taj problem beskonačnoga u svome predgovoru: »Opsesivno traganje za britkom slikovnošću Milana Trenca, jednog od najznačajnijih multimedijskih umjetnika srednje generacije, mišljeno i protegnuto vidokrugom autorova stvaralaštva, vodi ga konstantnom, ludističkom propitivanju medija, stila, manire te nesagledive svrhovitosti njihovih funkcija u odnosu na vizualno oblikovanje, sadržaj, kao i višeslojno značenje pričljivo-optičkih signala koje projicira u svijet.


Iako je beskonačno, što konceptom 10 000 majmuna provocira i Milan, iz pozicije promatrača zvijezda nesagledivo – a u nemjerljivim relacijama i čimpanza za tipkovnicom može stvoriti umjetničko djelo – relativnim razmjerom skromnoga i skrušenoga ljudskog znanje-značenja, sve, pa i cijeli svemir, besmislen je i završava ništavilom kako to u retro-SF-distopiji sugerira Gilliamov »Nulti teorem« (2013.), u kojem niti ljudski život nema neko osobito značenje. Ipak, vizualiziramo da bismo vidjeli, a označavamo da bismo razumjeli. Viđenje i znanje je povezano. Što više znamo to bolje vidimo.«




Milan Trenc (Zagreb, 1962.) poznati je ilustrator, crtač stripova i filmski redatelj. Studirao je filmsku režiju na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti i grafiku na Likovnoj akademiji. Objavljivao je stripove i ilustracije u Startu (gdje je bio glavni ilustrator), New Yorkeru, New York Timesu, Timeu, The Wall Street Journalu i Večernjem listu. Prema njegovoj slikovnici »Noć u muzeju« iz 1993. snimljen je američki blockbuster film (2007.) Izložba je otvorena do 30. ožujka.