Mali salon

Izložba Marine Jurjević: Problem jezika, komunikacije i razumijevanja

Nela Valerjev Ogurlić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



RIJEKA » Veliko zanimanje publike privuklo je otvaranje izložbe autorice Marine Jurjević koja u Malom salonu predstavlja seriju radova usredotočenih na problem jezika, komunikacije i razumijevanja. Izložba je koncipirana kao cjelovita multimedijalna instalacija koja se publici obraća pitanjem »Koji je tvoj jezik?« i poziva na razmišljanje kako komuniciramo, koliko stvarno razumijemo jedni druge, je li jezik jedino čime se možemo sporazumijevati, možemo li komunicirati i bez riječi i jesu li one dovoljne da bismo potpuno izrazili sebe i istinski se otvorili drugima. 


   Marina Jurjević je Riječanka koja je u rodnom gradu diplomirala ekonomiju, ali od 1999. živi i radi u Londonu, gdje je stekla umjetničko obrazovanje na Wimbledon College of Arts i prošla niz kvalifikacijskih treninga za rad s osobama s posebnim potrebama, čemu je kroz suradnju s različitim dobrotvornim organizacijama posvećena od dolaska u Englesku. Trenutno radi kao interakcijski praktičar u organizaciji »Us in a Bus«.   


   Izložba kojom se predstavlja riječkoj publici duboko je inspirirana iskustvom stečenim u radu s osobama ograničenih mogućnosti komuniciranja, ali pitanja koja postavlja upućena su svima. 




   Središnji radovi na izložbi nose nazive »Povjerenje I« i »Povjerenje II«. Prvi je osmokanalna video instalacija ostavarena u suradnji osobama različitih profesija, koji pred kamerom čitaju teško razumljive filozofske tekstove, želeći ukazati na ograničenja jezičnog sporazumijevanja, a zatim prelaze u sferu izravne komunikacije s imaginarnim gledateljem kojem se obraćaju na različite verbalne i neverbalne načine.


Drugi rad je video instalacija u kojem dvije taekwando instruktorice svaka na svoj način pokretom pokušavaju izraziti pet pravila na kojima počiva i koje razvija ta borilačka vještina, a provlače se i kroz cijelu izložbu: uljudnost, integritet, ustrajnost, samokontrola i nesavladivi duh.


Na njihov govor tijela Marina Jurjević i Vlado Simčić Vava komponirali su glazbu kojom izražavaju te iste principe djelovanja. Kao odgovor na središnje radove izložbe nastala je site specific instalacija »Što kažeš?« u kojoj je deset učiteljica umjetnosti različitim simbolima na platnu i umjetnički oblikovanim velikim gumenim loptama – svaka na svoj način, interpretiralo temu izložbe.   


   Jedna je napravljana kao nogometna lopta, univerzalni simbol igre koja okuplja ljude i zajednice, druga s malim ispupčenjima i zvončićima komunicira i sa slijepima, treća s motivom ruke podsjeća na jezik znakova, četvrta u obliku velikog žutog maslačka predstavlja trenutak djetinjeg čuđenja i radosti, a svojom bojom Sunca poziva da otoplimo komunikaciju… 


   Na ulazu galerijski prostor posjetitelje dočekuje i »film bez kraja« pod nazivom »Alisa Vas pozdravlja« u kojem niz suradnika Marine Jurjević isključivo pogledom komunicira s publikom. »Alisa je za mene sinonim za tihog revolucionara koji ne prihvaća kompromise svakodnevnog i vođen je vizijom velikih nada i visokih ciljeva«, kaže autorica. 


   Izložba će biti otvorena do 18. travnja.