Potraga za unutarnjim

Izložba Celestine Vičević u Galeriji Juraj Klović

Nela Valerjev Ogurlić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Riječka umjetnica izlaže seriju radova na papiru, instalacija i kolaža s kojima se nadovezuje na ranija grafička istraživanja i razmišljanja o svjetlosti i materijalima



RIJEKA »Nebo je prostor, širenje, sloboda, lakoća, bestjelesnost, bjelina i beskonačnost. Mjesec je tijelo na nebu, srebrna točka usredotočenja i zaustavljanja. On je makrotočka koja označava unutarnje središte. Makro je ujedno i mikro. Crvena je neizbježna. Ona je čista energija«.


U ovih nekoliko rečenica, kojima je pridodala tek nekoliko osnovnih biografskih podataka i informaciju da se bavi grafikom, crtežom, edukacijom u području umjetnosti i jogom, Celestina Vičević, riječka umjetnica i docentica na Akademiji primijenjenih umjetnosti, sažela je svoja razmišljanja povodom izložbe »Mjesec i nebo« s kojom se predstavlja u Galeriji »Juraj Klović«.


Na izložbi je prikazala seriju radova na papiru, instalacija i kolaža s kojima se nadovezuje na ranija grafička istraživanja i razmišljanja o svjetlosti i materijalima.




Umjetnicu zanimaju prostor, svjetlost i vizualnost koja izaziva osjeća tišine i mira pa upravo tako i djeluje izložba kojom dominiraju bjelina, lakoća i prozračnost s akcentom crvene.


– Bjelina smiruje i daje osjećaj da ste veći od toga što jeste, da se širite, a crvena je vezana uz pokret i energiju. Ona je materijalizacija prirodne stvaralačke energije, kaže umjetnica koja svoj rad doživljava kao vrstu meditacije i potragu za unutarnjim središtem.


To se središte manifestira kao svjetlost, osjeća kao trenutak mira i sabranosti, a predstavljeno je kružnim oblicima. Celestina Vičević naziva ga makrotočkom i smatra da je jedna od zadaća umjetnosti osvijestiti ga i to prenijeti publici.


To čini suptilno, nježno i profinjeno, radeći s materijalima koji propuštaju svjetlost ili je reflektiraju pa tek u mraku mogu pokazati svoju svjetlu stranu. Poput Mjeseca.


Izložba se može razgledati do 28.srpnja.