Europski mecena

Izložba “Bertuchovo slikovno carstvo”: Otkrivanje tajni dječje enciklopedije

Nela Valerjev Ogurlić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Izložba predstavlja djelo tvorca dječje slikovne enciklopedije, europskog intelektualca i mecene Friedricha Justina Bertucha koji je živio u Njemačkoj na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće



RIJEKA U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja večeras u 19 sati bit će otvorena izložba »Bertuchovo slikovno carstvo – Otkrij tajne dječje enciklopedije«, gostujući projekt Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba. Izložba predstavlja djelo tvorca dječje slikovne enciklopedije, europskog intelektualca i mecene Friedricha Justina Bertucha koji je živio u Njemačkoj na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće.


Enciklopedija  je nastajala od 1790. do 1830. godine u Weimaru, tadašnjem kulturnom središtu Njemačke, ali i Europe.


Sadržavala je 12 svezaka, 1.185 stranica sa 6.000 ilustracija objavljenih u oko 3.000 primjeraka. Djetetu je zorno otkrivala znanja iz svijeta odraslih, upoznavala ga s neobičnim bićima i pojavama, vodila ga nepoznatim i dalekim svjetovima.





Izdanja dječje enciklopedije izlazila su i u drugim važnim europskim središtima, primjerice u Pragu, a sedam gotovo cjelovito sačuvanih svezaka Bertuchove slikovne enciklopedije dospjelo je u ruke Andrije Filkovića, učitelja i upravitelja Niže pučke učione iz Rakovca.


Filković je pak, 1901. godine, prve godine djelovanja današnjeg Hrvatskog školskog muzeja, to vrijedno blago pisane riječi, darovao muzeju i tako i nama danas omogućio da uživamo u davno pisanoj enciklopediji namijenjenoj djeci.



Najveći dio izložbe prikazuje svijet životinja i dosege ljudske djelatnosti, predstavljene putem niza uvećanih ilustracija iz Bertuchove enciklopedije s kratkim i  vrlo zanimljivim popratnim tekstovima koji će djetetu zagolicati maštu, pobuditi  zanimanje, zabaviti ga i potaknuti na daljnje istraživanje, kao što je i htio tvorac enciklopedije. Kroz interaktivne sadržaje djeca će moći uživati i u otkrivanju različitih začina, promatranju kroz povećalo  životinja poput  gusjenica, a na otvorenju izložbe i u ukrašavanju ruku maorskim tetovažama. Autorica izložbe je kustosica i muzejska pedagoginja Kristina Gverić, a likovni postav potpisuje Lana Krpina. Uz izložbu »Bertuchovo slikovno carstvo« organiziran je i edukativni projekt koji će rezultirati izdavanjem Male muzejske enciklopedije u kojoj će, po uzoru na Bertuchovu slikovnu enciklopediju, biti predstavljeni predmeti iz stalnog postava Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Projekt  povezuje nastavu hrvatskog jezika, likovne kulture i povijesti, a namijenjen je učenicima starijih razreda osnovnih škola koji će u muzejskom postavu trebati pronaći, opisati i nacrtati 80 vrijednih, rijetkih, neobičnih, poznatih i manje poznatih predmeta Arheološkog, Etnografskog, Kulturno-povijesnog i Odjela za povijest pomorstva.


Predstavljanje Enciklopedije i izložba radova nastalih u sklopu projekta planirani su za listopad 2018. godine u Pomorskom i povijesnom  muzeju Hrvatskog primorja.


Autorica projekta je Denis Nepokoj, a interes za sudjelovanje pokazalo je tek 9 od preko 30 pozvanih osnovnih škola.