Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. veljače 2020.

Izložba Arheološkog muzeja o Lavalu Nugentu u Dublinu: "Ratnik i kolekcionar"

Photo Goran Kovacic/Pixsell
Photo Goran Kovacic/Pixsell
Autor:
Objavljeno: 18. siječanj 2019. u 16:04 2019-01-18T16:04:08+01:00

Danas pomalo zaboravljen grof Laval Nugent (1777. – 1862.), iako rođeni Irac, bio je važan za razvitak Hrvatske u modernu europsku zemlju

ZAGREB, 18. siječnja 2019. (Hina) – Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s Muzejom irske emigracije , Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Irskoj i Veleposlanstvom Irske u Republici Hrvatskoj u utorak 22. siječnja u Dublinu otvara izložbu »Laval Nugent – ratnik i kolekcionar«.

Izložba, kojoj je autorica Sunčica Nagradić Habus bila je postavljena u galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu u jesen 2017. godine, u povodu 240. rođendana grofa Nugenta, a u suradnji s Irskim veleposlanstvom u Hrvatskoj, kako bi se hrvatskoj javnosti predstavio njegov iznimno zanimljiv životni put te kompleksna i teško shvatljiva ličnost.

»Laval Nugent je zaslužio da se njegov doprinos u razvoju hrvatske kulture prezentira i u zemlji njegova rođenja. Postavljanjem izložbe u Muzeju irske emigracije u Dublinu, Arheološki muzej u Zagrebu, želi se, na simboličan način, odužiti grofu Lavalu kojem, kao i nekolicina drugih hrvatskih kulturnih institucija, duguje mnogo«, ističu iz Arheološkog muzeja.

Danas pomalo zaboravljen grof Laval Nugent (1777. – 1862.), iako rođeni Irac, bio je važan za razvitak Hrvatske u modernu europsku zemlju. Bio je vatreni zagovaratelj hrvatskog razvoja, član irskog plemstva te ujedno i feldmaršal u vojsci Habsburške monarhije u čijem sastavu se tada Hrvatska nalazila.

Laval se uz vojnu i političku karijeru izrazito zanimao za hrvatsku povijest i kulturu. Provodeći arheološka istraživanja i skupljajući umjetnine diljem Italije i hrvatskog primorja sakupio je impozantnu zbirku predmeta koja je postala osnova prvog muzeja u Hrvatskoj, Museuma Nugent kojeg je smjestio na gradinu Trsat iznad Rijeke, jednom od svojih posjeda u Hrvatskoj.

»Upravo su predmeti otkupljeni od Lavalovih nasljednika postali temelj dviju velikih zbirki Arheološkog muzeja u Zagrebu stoga ne čudi da Muzej i danas čuva uspomenu na feldmaršala Nugenta posvećujući mu povremene izložbe, predavanja, publikacije i stručne radove«, napominje se.
Nakon prezentacije u Dublinu izložba će se predstaviti u ostalim gradovima Irske.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.