Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. rujna 2019.
Svjedočanstvo o holokaustu

Izložba ''Anne Frank – povijest za sadašnjost'' uskoro u Hrvatskoj

Foto ilustracija Darko JELINEK
Foto ilustracija Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 3. rujan 2013. u 23:10 2013-09-03T23:10:06+02:00

Izložba »Anne Frank – povijest za sadašnjost«, na kojoj će posjetioci upoznati život te židovske djevojčice ubijene u nacističkom logoru i čiji je dnevnik ušao u povijest, bit će otvorena 20. rujna na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a osim u Zagrebu šest će se tjedana moći razgledavati i u Splitu, Osijeku i Rijeci

ZAGREB – Izložba »Anne Frank – povijest za sadašnjost«, na kojoj će posjetioci upoznati život te židovske djevojčice ubijene u nacističkom logoru i čiji je dnevnik ušao u povijest, bit će otvorena 20. rujna na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a osim u Zagrebu šest će se tjedana moći razgledavati i u Splitu, Osijeku i Rijeci.Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) priopćila je večeras kako je riječ o izložbi koja mijenja gradove, lokaciju, redoslijed, vodiče i shvaćanje mladih i starih o tome što rat čini djeci-žrtvama rata.
Kroz 36 panela, upoznat će posjetitelje s pričom o Anne Frank i životom djevojčice čiji je dnevnik preveden na 67 jezika i prodan u više od 30 milijuna primjeraka.U HERMES-u ističu kako o tome da je dnevnik jedno od najvažnijih svjedočanstava o holokaustu govori i izjava američkog predsjednika Johna F. Kennedyja kako »od mnoštva onih koji su kroz povijest dizali svoj glas za ljudsko dostojanstvo u doba velike patnje i gubitka, nijedan glas nije prodorniji od glasa Anne Frank«.To je prvo gostovanje te izložbe u Hrvatskoj upotpunjene i panelima izrađenima posebno za hrvatsku publiku. Time su se Zagreb i Hrvatska pridružili više od 40 drugih zemalja svijeta koje su imale priliku ugostiti tu izložbu na svojim jezicima.
Izložba, vrijedna više od 750.000 kuna, rezultat je partnerstva s Kućom Anne Frank iz Amsterdama i financijske potpore EU projektu »History for Understanding – Povijest za svijest« Kuće Anne Frank i HERMES-a.Umjesto skupih izložaka, poluraspadnutih pisama, staklenih vitrina i čuvara, izložba je komponiranu od teksta i slika, namijenjena svim uzrastima i kroz koju vode za to posebno obučeni učenici-vodiči.»Ovaj interaktivan pristup izložbi i način na koji se pristupa nekim od najvažnijih lekcija holokausta već su isprobani u 40 različitih zemalja diljem svijeta, a za hrvatsku izložbu napravljeni su i posebni paneli. Hrvatski dio izložbe bavi se lokalnim stradanjima kako tijekom Drugog svjetskog rata, tako i u novijoj povijesti te posjetiteljima približava lokalnu problematiku ljudskih prava«, ističu organizatori.
Projekt je pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Ive Josipovića i ima podršku Veleposlanstva kraljevine Nizozemske. »Ovakva putujuća izložba nesumnjivo će dati veliki doprinos obrazovanju mladih generacija«, poručio je predsjednik Josipović u svom pismu organizatorima.Židovska djevojčica Anna Frank imala je 16 godina kad je 1945. godine ubijena u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen. Autorica je dnevnika u kojem je neposredno i iskreno posvjedočila o drami svakodnevice i odrastanja u izolaciji, strahu i skrivanju.Nakon njemačke okupacije Nizozemske židovska je obitelj Frank od 1942. godine živjela u tajnom skloništu, dok ih 1944. godine nije otkrio Gestapo i otpremio u njemačke koncentracijske logore, gdje su svi iz obitelji, osim oca, umrli.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.