MMSU

Izložba Ane Sladetić: Mlada Vukovarka na marginama vidljivosti

Kim Cuculić

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Ana Sladetić bavi se fenomenima suvremenog društva, dotiče se kulturoloških i socioloških pitanja iz vlastita okruženja te se osvrće na ispolitiziranu svakodnevicu



RIJEKA Izložba »Opažanja na marginama vidljivosti« mlade umjetnice Ane Sladetić bit će otvorena u MMSU-u večeras u 19 sati. Kako je kazala kustosica Vilma Bartolić, riječ je o prvom samostalnom predstavljanju ove autorice riječkoj publici – radovima nastalima u vremenskom periodu od 2012. do 2018. godine, a neki od njih producirani su za ovu izložbu te se premijerno prikazuju u Rijeci.


– Ana Sladetić bavi se fenomenima suvremenog društva, dotiče se kulturoloških i socioloških pitanja iz vlastita okruženja te osvrće na ispolitiziranu svakodnevicu. Zapažanja koja se događaju na marginama vidljivosti, bilo društvenim, geografskim, kulturološkim, vidljivim ili nevidljivim, provlače se kao nit vodilja radova odabranih za izlaganje u riječkom MMSU-u.


Instalacija »Gdje je… dom?« govori o osobnom iskustvu umjetničina napuštanja doma u ratnim godinama. U tom radu koristi kombiniranu grafičku tehniku dubokog tiska te ispis na foliji. Postavljeni su u »light box«, a svjetlo je ključni element, pomoću kojega se spajaju slojevi rada i stvaraju nove vizualne slike.




Rad »Impulsi – Soundscapes« čine crteži koji nisu psihički kontrolirani, već su nastali pod utjecajem vanjskih okolnosti, tako da je ruka opuštena i prepuštena fizičkim podražajima. Korak više učinjen je spajanjem crteža s videoradom koji bilježi okolnosti nastanka crteža, a potom i dodavanjem ručnog skenera koji »čita« linije i pretvara ih u zvuk.


U likovnom izrazu Ane Sladetić grafika je okosnica, koju često postavlja u suodnose s drugim medijima ispitujući njene vizualne limite. Rad »Zidovi identiteta« najbliži je izvornoj grafici, a nastao je kao rezultat autoričina istraživanja kulturološke povezanosti dvaju gradova koji leže na Dunavu: Ulma i Iloka. Uspoređujući uređenje interijera građanskih kuća s početka prošlog stoljeća, naglasak stavlja na zanimljiv detalj koji se pojavljuje u obje sredine – riječ je o zidnjacima koje su žene šivale i na njih vezle određene poruke.


Na izložbi će biti izložene i keramičke posude na kojima umjetnica ilustrira hrvatsku svakodnevicu nizom malih slika i kadrova dnevnih društveno-političkih događaja. U radu »Mape snova« Sladetić prepričava preklapanje svijeta sna i jave, svjesnog i nesvjesnog – osvrnula se Vilma Bartolić.


Ana Sladetić rođena je 1985. u Vukovaru. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sudjelovala je na brojnim izložbama u Europi i inozemstvu. Docentica je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Izložba je otvorena do 13. siječnja.