"Riječ-pismo-slika"

Iz riznice Orijentalne zbirke Arhiva HAZU

Kim Cuculić

Ovim povodom autorica izložbe dr. sc. Tatjana Paić-Vukić podsjetila je da je Orijentalna zbirka Arhiva HAZU utemeljena 1927. godine, a spada među najveće zbirke arapskih, osmanskih turskih i perzijskih rukopisa u jugoistočnoj Europi



RIJEKA Nakon Zagreba dio izložbe »Riječ-pismo-slika: iz riznice Orijentalne zbirke Arhiva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti« predstavljen je i u riječkoj Narodnoj čitaonici Gradske knjižnice Rijeka. U Rijeci je izložen popratni materijal zagrebačke izložbe, na kojoj su bila izložena 33 originalna rukopisa.


Ovim povodom autorica izložbe dr. sc. Tatjana Paić-Vukić podsjetila je da je Orijentalna zbirka Arhiva HAZU utemeljena 1927. godine, a spada među najveće zbirke arapskih, osmanskih turskih i perzijskih rukopisa u jugoistočnoj Europi.  

 U njezinom je fondu 2.100 kodeksa koji datiraju od 13. do 19. stoljeća, a nabavljeni su u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sandžaku i Makedoniji Osim rukopisnih knjiga, u Zbirci se čuva i 760 osmanskih isprava – sultanskih i vezirskih naredbi, sudskih rješenja, kupoprodajnih ugovora i privatnih pisama. 


  Kodeksi Orijentalne zbirke sadržavaju tekstove iz različitih znanstvenih disciplina i književnih žanrova. Tu su prijepisi Kur’ana, djela iz islamskih vjerskih znanosti, arapske gramatike, stilistike i retorike, osmanska, arapska i perzijska umjetnička proza i poezija, brojni rječnici te djela iz historiografije, geografije, astronomije, astrologije, medicine i okultnih znanosti.




 Posebna su vrijednost fonda primjerci djela bosanskih pisaca iz osmanskoga doba, nekoliko kodeksa nastalih u hrvatskim gradovima pod osmanskom vlašću te osobne bilježnice raznovrsna sadržaja. 


  Na izložbi koju zajednički organiziraju Hrvatsko-tursko društvo Rijeka, HAZU i Institut Yunus Emre iz Turske predstavljene su fotografije zadivljujućih primjera kaligrafije, iluminacija, minijatura i drugih vidova orijentalno-islamske umjetnosti rukopisne knjige.


Na otvorenju izložbe u ime Hrvatsko-turskog društva Rijeka obratila se Esma Halepović Đečević, a predavanje o Orijentalnoj zbirci Arhiva HAZU-a održala je voditeljica zbirke dr. sc. Tatjana Paić-Vukić.


Izložba se održava u godini u kojoj su na temelju Protokola o suradnji Akademije i Instituta Yunus Emre stručnjaci iz Turske digitalno snimili sve rukopise Zbirke, čime je u vrlo kratkom vremenu učinjen krupan korak prema njihovoj lakšoj dostupnosti i očuvanju. Izložba je otvorena do 12. lipnja.