Izložba na Palmižani

Ivana Popović i Andrej Šaprić: Promatrači koji promatraju promatrače

Svjetlana Hribar



HVAR Sredinom ovog mjeseca, u sklopu Palmižanskog ljeta a pod naslovom »Promatrači«, postavljena je izložba skulptura zagrebačke kiparice Ivane Popović i fotografije istih radova riječkog kipara Andreja Šaprića. U svojim tamnim i bolnim danima, kiparica Ivana Popović gnječila je glinu i oblikovala male glave – 10 tisuća njih… Svaka svojevrsna i drugačija…u ogromnom mnoštvu podijelila im je zajedničku ulogu – promatrača. Kad ih je izložila u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, to je bilo, kako je napisao vrsni poznavatelj umjetnosti Ivo Šimat Banov – »poput invazije i budilo je strah«.


Riječki kipar i odličan fotograf Andrej Šaprić nasumice je izdvojio stotinjak malih kipića i sam sebi dodjelio njihovu ulogu – postati posmatračem promatrajući ih svakog detaljno…Slikao ih je sa svih strana. Izdvajao iz grupe, postavljao u mijenjajućoj prirodi,svakog u drugačiji ambijent, drugačiji polažaj, u drugo doba dana, različitih svjetla ili različitih dubina sjena sumraka.


Promatrači, moćni u grupi, postali su na njegovim fotografijama individualne skulpture same sebi dostatne i gle, vrijedne svog umjetničkog izražaja pojedinačno kao i u skupini. Međutim mnoštvo kao jedina njihova stvarnost i suština,uz pomoć magičnih fotografija Andreja Šaprića, je nestalo… Oni su i dalje ovako, podrobno promotreni okom fotografa i njegove kamere, ostali vjerni ulozi koja im je dana od »majke« umjetnice Ivane Popović – ostali su promatrači koji promatraju svoje brojne uvijek nove promatrače, posjetitelje palmižanske galerije – recipročni dijalog bez granica, piše u katalogu izložbe.




Kiparica Ivana Popović(1968.) diplomirala je na ALU Zagreb, slikarica je i poznata dizajnerica. Priređuje izložbe, instalacije i revije u zemlji i svijetu. Andrej Šaprić(1985.), diplomirao je kiparstvo u klasi prof. Slavomira Drinkovića na ALU u Zagrebu, bavi se svim vrstama vizualnog oblikovanja – od tradicionalnih tehnika do novih digitalnih medija.