Izložba

Interakcija čovjeka i stroja: U Filodrammatici otvoreni “Kritički okidači”

Kim Cuculić

Foto Kristijan Vučković

Foto Kristijan Vučković

Španjolski umjetnici predstavili su desetak radova iz područja spekulativne i kritičke umjetnosti i dizajna



RIJEKA – U riječkoj galeriji Filodrammatica otvorena je izložba »Kritički okidači« španjolskih umjetnika Césara Escudera Andaluza i Martína Nadala, koji su predstavili desetak radova iz područja spekulativne i kritičke umjetnosti i dizajna. Escuderovi i Nadalovi radovi bave se problematikom odnosa i interakcije između čovjeka i stroja, istražujući sučelja i skrivene algoritme koji nam omogućuju komunikaciju s računalima. Umjetnici kroz svoje radove propituju kako sučelja utječu na naše razumijevanje svijeta, te koje su njihove kulturne, političke, društvene i ekološke posljedice.


Papa i kraljica


Primjerice, njihov zajednički rad »Bittercoin – The worst miner ever« predstavlja »najgori uređaj za rudarenje digitalne valute«, koji na slikovit način govori o naporu, vremenu i količini resursa potrebnih tehnološkim napravama u obavljanju nekog posla. Umjetnici su uspjeli hakirati staro računalo u uređaj koji se može spojiti na internet, obavljati potrebne radnje u lancu blokova (blockchainu) i zauzvrat proizvoditi digitalnu valutu bitcoin.


Pritom se sve operacije računanja printaju na papir koji nakon nekog vremena prekrije prostor oko stroja, dok vrijeme potrebno za proizvodnju digitalnog novca graniči s vječnošću.




Rad Martína Nadala »Death of Things (DoT)« čine figurice pape i britanske kraljice, koje se pokreću ovisno o tome jesu li ti ljudi i dalje živi. Svaka figurica u sebi sadrži mikroprocesor koji na Wikipediji može detektirati ako je određena osoba umrla i time trajno zaustaviti kretanje pripadajuće figurice, čime se ostvaruje poveznica između »života« objekta i života osobe.


Serija fotografija


Među izloženim radovima nalazi se i serija poznatih fotografija koje su izmijenjene i uređene svima poznatom »metodom« raspoređivanja kompjutorskih ikona na zaslonu računala, te maleni roboti koji nasumično klikću po ekranima tableta i time poput pravih »botova« u sustav unose nemir i kaos. Izložba ostaje otvorena do 4. listopada, radnim danima od 17 do 20 sati, a uz prethodnu najavu moguće je dogovoriti i neki drugi termin posjeta. Više o izloženim radovima i njihovim autorima može se saznati na web-stranici udruge »Drugo more« koja je organizator izložbe.