"Ažuriranja"

Igor Eškinja 18. travnja izlaže u Malom salonu

Davor Mandić

Eškinja izlaže na istom mjestu gdje je prije sedam godina imao posljednju samostalnu izložbu u Rijeci, i to dokumentarni prikaz svog bivšeg djelovanja koji postaje i rad za sebe



RIJEKA » Sedam godina tihog riječkog (ne)postojanja umjetnik Igor Eškinja iskoristio je kao vremenski i sadržajni okvir nove izložbe pod nazivom »Ažuriranja«. Otvorenje izložbe planirano je u četvrtak, 17. travnja u Malom salonu u 19 sati, mjestu na kojem je prije sedam godina imao posljednju samostalnu izložbu. Najavljeno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, na kojoj su izložbu osim umjetnika predstavile i kustosice Ksenija Orelj i Sabina Salamon. 


   Salamon je istaknula da se radi o izložbi u kontekstu serije umjetničkih intervencija u javnom prostoru MMSU-a »Spajalica«, programu započetom 8. travnja, a koji će trajati do 31. svibnja. 


   – Ova izložba na specifičan se način bavi prostorom pa se uklopila u naš program. Izložba jest autoreferencijalna, ali se dotiče i šireg prostora, medijskog, društvenog, pa i prostora svijesti – rekla je Salamon. 




   Eškinja je istaknuo da izložbom približava svoje vlastite radove u periodu od posljednjih sedam godina kroz fotodokumentaciju, dokumentaciju o djelima, slikovnu ili tekstualnu. No izložba, dodaje, ipak nije samo dokumentarni prikaz njegova bivšeg djelovanja, nego postaje i rad za sebe. 


   – Zanima me percepcija rada u različitim formatima i oblicima, a zanima me i posredovana stvarnost. Naše iskustvo danas temelji se na posredovanom iskustvu; snimamo fotografije i videa više nego ikad prije – rekao je Eškinja, dodavši da je tekstualni dio izložbe zastupljen citatima izvađenim iz konteksta. Tako se može naći tekstova iz teorijske literature, kao i tekstova s blogova, koji su postavljeni tako da se referiraju na njegovo djelo, iako im to nije bila originalna funkcija. 


   Na konferenciji su predstavljene i MMSU novine, u kojima je i tema o »Spajalici«, kao i razgovor s Igorom Eškinjom. Novine su izašle uz nedjeljni »Novi list«, a plan je svaka četiri mjeseca objaviti po broj, čime se želi uputiti čitatelje na čitanje (o) umjetnosti, kao i povećati prisutnost umjetnosti u medijima.