Fotosofia u Novom Vinodolskom

Hoykin izbor fotografija u Galeriji Turnac

Franjo Deranja

Na izložbi su predstavljeni deseci fotografija što su nastali u školi Damira Hoyke "Fotosofia", a novi ciklus već je u pripremi za lipanj iduće godine.



NOVI  VINODOLSKI U Gradskoj galeriji Turnac završnica ovosezonskog izložbenog niza pripala je Damiru Hoyki, jednom od najpoznatijih i najpriznatijih hrvatskih umjetničkih fotografa i pedagoga, poznatoga i po organiziranju humanitarnih akcija.        


Hoyka je u nedjelju navečer izložio izbor fotografija pod nazivom “Fotosofia 6”, a riječ je o radovima polaznika njegova  seminara art-fotografije što se već šest godina održava u Resortu Terme Tuhelj.


“Fotosofia” stoga što dolazi od grčkih imenica fotos (svjetlo) i sofia (mudrost), a početak škole povezan je upravo 2006. godine uz Novi Vinodolski gdje je Damir Hoyka počeo ostvarivati svoju ideju o školi art-fotografije. Zanimanje je za školu sve veće a dobar “Hoykin virus” stječe, očito, sve više sljedbenika.




– Polaznici rade bez stalnih i bez sigurnih izvora financiranja. Snalaze se kako znaju i umiju i razvijaju svoje kreativne sposobnosti upravo i u takvim uvjetima, radeći sedam dana zajedno, kazao je Damir Hoyka o radu svoje škole. 


– Potičemo dobre i pozitivne poruke i stvaramo sjajno okruženje u kojemu nastaju radovi kojima se formiraju izvrsni odnosi među polaznicima vrlo heterogenog sastava i profesionalnog profila, od studenata do doktora znanosti, kaže Hoyka. 


Na izložbi su predstavljeni deseci fotografija što su nastali u školi Damira Hoyke “Fotosofia”, a novi ciklus već je u pripremi za lipanj iduće godine.