Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
21. veljače 2020.
Ljubav prema svom gradu

foto Grupa 12 otvorila prvu godišnju izložbu u Kastvu

Saša Jantolek, Meri Trošelj, Mirna Marmilić, Petra Kinkela, Marko Valjak, Branko Kukurin-Jani i Željan Pavić / Snimio Damir ŠKOMRLJ
Saša Jantolek, Meri Trošelj, Mirna Marmilić, Petra Kinkela, Marko Valjak, Branko Kukurin-Jani i Željan Pavić / Snimio Damir ŠKOMRLJ
RI1712X21
RI1712X21
RI1712X18
RI1712X18
RI1712X20
RI1712X20
RI1712X19
RI1712X19
Autor:
Objavljeno: 18. prosinac 2012. u 14:04 2012-12-18T14:04:00+01:00

Zajedničku izložbu došao je pogledati velik broj poštovatelja lijepih slika, lijepih instalacija i dobre umjetnosti, a ovo je prva od niza aktivnosti koju Grupa 12 namjerava pokrenuti u Kastvu

KASTAV – Šestero renomiranih kastavskih umjetnika, okupljenih u nedavno osnovanu Grupu 12, otvorili su svoju prvu godišnju izložbu u Galeriji crkvice Sv. Trojice na Lokvini. Slikar Saša Jantolek izložio je skulpture u svom prepoznatljivom razigranom stilu, a Željan Pavić tri slike nastale kombiniranim slikarskim tehnikama.

Mirna Marmilić, poznata po fuzijama stakla, odlučila se predstaviti skulpturom u jednostavnim geometrijskim formama, a kantautorica Meri Trošelj izložila je svoju dekorativnu raku keramiku. 

Fotograf Marko Valjak predstavio se motivima Kastva, a cijenjeni umjetnički fotograf Branko Kukurin-Jani izložio je fotografije kartuzijanskog samostana u Slovenskim Konjicama, gdje je postavio svoju posljednju izložbu. 

Njihovu prvu zajedničku izložbu došao je pogledati velik broj poštovatelja lijepih slika, lijepih instalacija i dobre umjetnosti, a Jani je najavio da je ovo prva od niza aktivnosti koju Grupa 12 namjerava pokrenuti u Kastvu.

- Neformalna smo grupa ljudi različitih umjetničkih usmjerenja, s jednim zajedničkim ciljem koji nas ujedinjuje, a to je naš grad Kastav. Kastav je svjetionik kulture, koji je puno toga davao, ali je puno i primao.

Odlučili smo se skupiti i dodati nešto svoga čime ćemo prezentirati naš grad Kastav. Sljedeće godine ugostit ćemo različite umjetnike s raznih strana, a i mi ćemo svaki za sebe pronositi dobar glas Kastva po svijetu, rekao je Kukurin.

Svakog od umjetnika posebno predstavila je "teorijska potpora" Grupe 12 Petra Kinkela, a inicijativu kastavskih umjetnika podržao je gradonačelnik Ivica Lukanović.

- Raduje me što se kultura stvara u Kastvu. Na tome sam svim ovim ljudima neizmjerno zahvalan. Želim vam što više kreativnosti i uspjeha, poručio je Lukanović, koji je umjetnicima darovao prigodni dar.

Izložbu je moguće razgledati sve do 24. prosinca, svakodnevno od 10 do 12 te od 16 do 21 sat.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.