Europski projekt »Password:Printmaking«

Grafika više nije ono što je nekad bila

Nela Valerjev Ogurlić

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci jedan je od partnera u projektu u kojem sudjeluju i Međunarodni grafički likovni centar (Ljubljana), Hablar en Arte (Madrid), Frans Masereel Centrum (Kasterlee), Tallinn Print Triennial (Tallinn) i Print Triennial Society (Krakow)



RIJEKA » Dvadaeset i četvero umjetnika mlađe i srednje generacije iz šest zemalja uključenih u europski projekt »Password:Printmaking« bit će predstavljeno na istoimenoj izložbi koja se u utorak u 19 sati otvara u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, jednom od partnera u projektu u kojem sudjeluju i Međunarodni grafički likovni centar (Ljubljana), Hablar en Arte (Madrid), Frans Masereel Centrum (Kasterlee, Belgija), Tallinn Print Triennial (Tallinn, Estonija) i Print Triennial Society (Krakow). Putujuća izložba već je gostovala u četiri partnerske zemlje, a nakon Rijeke u kojoj će trajati do 18. siječnja, putuje u Tallinn, svoje posljednje odredište. 


 Nova grafika


U okviru projekta organizirane su i umjetničke rezidencije za hrvatske umjetnike u partnerskim zemljama i obrnuto, pa su se tako Tomislav Brajnović i Andreja Staničić imali priliku predstaviti u Belgiji, odnosno Estoniji, dok su Aap Kaur Suvi iz Estonije i Wojciech Sobczyk iz Poljske boravili u Rijeci. 


  Kao zasebna aktivnost organizirana je i razmjena stručnjaka, u okviru koje je dogovoren posjet estonske kustosice Eve Kask Rijeci, dok je muzejska savjetnica Daina Glavočić iz MMSU-a boravla u Krakowu. 




  Daina Glavočić ujedno je i kustos hrvatske selekcije u kojoj sudjeluju Kristina Restović, Emanuela Santini, Celestina Vičević i Iva Gobić Vitolović. 


  Prema njezinim riječima, izložba će pokazati da grafika, kao postupak umnožavanja crteža putem matrice, danas više ne postoji u tradicionalnom smislu, već je značajno proširena drugim sredstvima, alatima i načinima izrade, pa i digitalnom tehnologijom. Posjetitelji će vidjeti da grafika nije crno-bijela, vidjet će grafike koje izgledaju kao slike, vidjet će knjige, a bit će prikazano i nekoliko video radova te radova koji odgovaraju javnom prostoru. 


  Neki autori posežu za agresivnim pristupom grafičkom listu kojega režu, grebu, gužvaju i lome, neki rade s paučinastim materijalima, neki koriste zrcalne folije, a opći je dojam da u raznovrsnosti pristupa nema neke zajedničke poveznice među umjetnicima i nacionalnim selekcijama. 


 Autori na izložbi


Belgiju na izložbi predstavljaju bolwerK, Paul Hendrikse, Damien De Lepeleire i Lieven Segres, a kustosica je Sofie Dederen. U estonskoj selekciji sudjeluju Joonmeedia, Triin Tamm, Anna-Stina Treumund, Anu Vahtra & Naim Kim, a kustos je Jaanus Samma. Poljsku selekciju čine Marta Kubiak, Pawel Kwiatkowski, Marcin Pazera i Rafal Sliwczynski, a izbornica je Marta Raczek-Karcz. Umjetnici Boštjan Čadez, Jon Derganc, Tanja Vujinović, Klemen Zupanc pod vodstvom kustosa Božidara Zrinskog predstavljaju Sloveniju, a Španjolsku Pedro Luiz Cembranos, Angela Cuarda, Angel Masip i Javier Pividal te kustos Javier Martin Jimenez. 


  U okviru izložbe održat će se i dvije edukativne radionice. Prva je radionica 3D oblikovanja papira »Pop up« namijenjena djeci od 6 do 12 godina, a vodit će je Andrea Staničić u utorak 17. prosinca od 18 do 20 sati. Zbog ograničenog broja sudionika, poželjno je u Muzeju najaviti dolazak. Druga radionica održat će se 14. siječnja i namijenjena je publici nešto starijeg uzrasta, a vodit će je Celestina Vičević, Iva Gobić Vitolović i Emanuela Santini. Uz to, bit će organizirana javna vodstva kroz izložbu, 17. i 19. prosinca te 14. i 16 siječnja, s početkom u 12 sati utorkom i u 18 sati četvrtkom.