Umjetnik na odmoru

Gorgona nekad i danas: Duhovna i intelektualna zajednica bliskih umjetnika

Anđelo Dagostin



POREČ Dvodnevna izložba umjetničkih djela i dokumentacije neoavangardne grupe Gorgona pod naslovom »Gorgona nekad i danas« otvorena je preksinoć u porečkoj Villi Polesini u sklopu četvrtog izdanja projekta »Umjetnik na odmoru« u Valamaru.


Izložbu je otvorio kustos izložbe, povjesničar umjetnosti Ješa Denegri govoreći o značaju Gorgone, likovne grupe koja je djelovala u Hrvatskoj između 1959. i 1966. godine. Gorgona je, podsjetimo, najpoznatija neoavangardna grupa na ovim prostorima koju su činili Julije Knifer, Josip Vaništa, Đuro Seder, Marijan Jevšovar, Ivan Kožarić, Miljenko Horvat, Dimitrije Bašičević Mangelos, Matko Meštrović i Radoslav Putar.


– Sam naziv grupa Gorgona duguje jednom stihu iz pjesme Dimitrija Bašičevića, a odnosi se, kao što je poznato iz antičke mitologije, na istoimeno čudovište čiji je jedan jedini pogled svakoga, tko se s tim čudovištem suočio i nije mogao izbjeći taj kobni susret »oči u oči«, odmah zauvijek skamenio, kazao je Denegri.




– Gorgona nije bila umjetnička grupa u nekomu deklarativnom smislu riječi, prije je ona duhovna i intelektualna zajednica u jednom razdoblju njihovih života, povezana jednim temeljnim svjetonazorom međusobno bliskih ljudi, vokacijom i profesijom umjetnika i povjesničara umjetnosti, ali neodvojiva od društvenih i duhovnih prilika u vremenu i sredini vlastitog postojanja, istaknuo je Denegri.


Izložbu »Gorgona nekad i danas« pripremili su Institut za istraživanje avangarde, u suradnji s Kolekcijom »Marinko Sudac« i tvrtkom Valamar. Ivana Budin Arhanić je istakla da ta turistička tvrtka već treću godinu za redom podupire projekt »Umjetnik na odmoru« u sklopu kojeg je otvorena izložba u kojoj su predstavljeni dosad neviđeni radovi i dokumentacija članova grupe.Željko Kipke, autor tekstova o Gorgoni koji su dio izložbe, najavio je monografiju »Gorgona« koju će ove godine objaviti Institut za istraživanje avangarde. Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture.