Izložba u galeriji "Kortil"

“From Below, as a Neighbour”: Utopije koje se događaju sada i ovdje

Nela Valerjev Ogurlić

Utopije prepoznajemo u malim otklonima od naših svakodnevnih života koji vode ili odražavaju težnju nekom drugom tipu društvene organizacije i odnosa



RIJEKA - U galeriji »Kortil« sinoć je otvorena izložba pod nazivom »From Below, as a Neighbour« koja je se održava u sklopu festivala »Moje, tvoje, naše«, u organizaciji Drugog mora. Ovogodišnji festival bavi se temom »Praktične utopije« u sklopu koje istražuje utopijske prijedloge za organizaciju alternativnog svijeta, a tome je posvećena i izložba kustosice Fatime Hellberg koja okuplja radove devetero umjetnika i umjetničkih skupina, nastalih u različitim prostorima i vremenskim razdobljima, koji se na različit bave utopijama. 


  – Kroz temu paradoksalnog naziva »Praktična utopija« pokazujemo da nas utopija ne zanima kao imaginacija nekog idealnog svijeta, već nas zanimaju one utopije koje se događaju sada i ovdje, a prepoznajemo ih u malim otklonima od naših svakodnevnih života koji vode ili odražavaju težnju nekom drugom tipu društvene organizacije i društvenih odnosa. Na taj način treba promatrati i radove predstavljene na izložbi – kaže Davor Mišković. 


  – Između ostalih, u »Kortilu« se može vidjeti umanjena verzija prostorno specifične instalacije »Responsibility for Things Seen« s kojom je BAD.co predstavljao Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 2011. godine. 




  – Često se nalazimo u situaciji da promatramo stvari na koje bismo trebali reagirati, ali to ipak ne činimo, a njihov rad nam poručuje da smo odgovorni za viđeno, jer i kao kao promatrači participiramo u situacijama kojima svjedočimo. To se samo jedan primjer pomaka kakav nas zanima. U kratkom filmu Achtebahn«, rađenom za dugo prikazivan njemački TV program »Bibliothek der Sachgeschichten« po zamisli Armina Maiwalda, gledamo pak priču o vlaku smrti ispričanu kroz putovanje dvoje djece koja se nošena tom spravom kao nekim vremeplovom odmiču od stvarnosti i svojim osjećanjem izmještaju u neku sasvim drugu dimenziji. 


  Na sličan se način Mrak Leckey, dobitnik Turnerove nagrade za 2008. godinu, koristi plesom u videu »Fiorucci Made me Hardcore« u kojem ljudi plešući do iznemoglosti sebe dovode u situaciju gdje stvari postaju drukčije od uobičajenih – objašnjava Mišković. 


  Na izložbi sudjeluju i Babi Badalov, Kajsa Dahlberg, Fay Nicolson & Oliver Smith and CotD, Carlos Motta i Želimir Žilnik, a može se pogledati i video Öyvinda Fahlströma »Mao – Hope March« iz 1966. godine snimljen na njujorškim ulicama sa skupinom muškaraca i žena koji među plakatima s licem komičara Boba Hopea nose i jedan s likom Mao Ce Tunga, izazivajući različite reakcije prolaznika i isto takve odgovore na pitanje »Jeste li sretni?«. 


  – O, da! Usrećuje me televizija. Bez nje se osjećam usamljen – samo je jedan od odgovora. 


  Izložba će biti otvorena do 6. studenoga, a danas u podne u »Kortilu« će se održati i razgovor o izložbi s kustosicom Fatime Hellberg.